MAASTRICHT - Een derde van de werknemers wil een siësta met de huidige hoge temparaturen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van Flycatcher, het Nederlandse online-onderzoeksbureau gelieerd aan de Universiteit Maastricht.
Voor het onderzoek zijn vijfhonderd mensen ondervraagd die de afgelopen week meer dan twaalf uur hebben gewerkt. Van hen zegt driekwart de temperatuur op de werkvloer als (te) warm te hebben ervaren. Dit heeft ook invloed op de prestaties. Zes op de tien hebben last van verminderde eetlust, de helft ziet het concentratievermogen afnemen en circa 40 procent heeft last van hoofdpijn.

Naast vorstverlet ook hitteverlet invoeren

Ongeveer vier op de tien werknemers passen met dit bijzonder warme zomerweer graag hun werktijden aan. Vooral vervroegen en verkorten van de werktijd is populair, zoals het Zuid-Europese gebruik van het houden van een siësta. Een meerderheid (87 procent) heeft begrip voor de roep van bouwvakkers om naast het bestaande vorstverlet ook een hitteverlet in te voeren.

Om problemen door de warmte op de werkplek te ondervangen, zijn volgens 38 procent van de ondervraagde werknemers voorafgaand aan de hittegolf maatregelen genomen om het klimaat te veraangenamen. Ook tijdens de hittegolf zijn bedrijven actief. Zo deelt een op de vijf (Nederlandse) werkgevers frisdrank uit en 29 procent schaft nog snel een airconditioning of ventilatoren aan.