Veel volk voor militair defilé
Foto: reuters
BRUSSEL - Op de nationale feestdag heeft koning Albert II in Brussel het traditionele militaire defilé bijgewoond. Onder een loden hitte was er veel volk aanwezig.
De parade trok via de Wetstraat langs het Warandepark naar het koninklijk paleis. Albert werd vergezeld door koningin Paola, koningin Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde, prinses Astrid en haar zoon Joachim, en prins Laurent en prinses Claire. Prins Lorenz was afwezig wegens professionele redenen.

Ook politici woonden de parade bij, onder hen kamervoorzitter Herman De Croo en senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin, premier Guy Verhofstadt, minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en minister van Defensie André Flahaut. Ook oudstrijders woonden de plechtigheden bij.

Burgerlijke samenleving

Het militair defilé bracht hulde aan de burgerlijke samenleving. Een honderdtal jongeren en junior-para’s, die gedurende twee weken stage liepen bij de paracommando’s, namen deel aan de parade. En vertegenwoordigers van 56 gemeenten en steden, waar een militair domein is, paradeerden voor de koninklijke familie.

In totaal namen 1.700 militairen en zeshonderd burgers deel. Het leger zette een zestigtal vliegtuigen en helikopters en 230 legervoertuigen in.