Tosatto bezorgt Quickstep ritzege
Foto: afp
MACON - Matteo Tosatto (Quick.Step) heeft vrijdag de achttiende etappe in de 93e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 197 kilometer van Morzine-Avoriaz naar Mâcon was de 32-jarige Italiaan sneller dan zijn landgenoot Cristian Moreni en de Duitser Ronny Scholz. De drie waren in de slotfase ontsnapt uit een kopgroep van vijftien. De Spanjaard Oscar Pereiro Sio blijft in het geel.
Door het vertrek van een zieke Oscar Freire verdween de laatste man die Robbie McEwen nog had kunnen bedreigen oor de groene trui. Aansturen op een massaspurt had dus niet de minste zin meer voor de man die al drie ritten op zijn naam staan heeft. Veilig in Parijs komen is nog zijn enige zorg. Dus vertrok in de overgangsetappe van de Alpen naar de tijdrit een vlucht van vijftien: Egoi Martinez, David Zabriskie, Patrik Sinkewitz, Sylvain Calzati, Levi Leipheimer, Ronny Scholz, Juan Antonio Flecha, Mario Aerts, Matteo Tosatto, Sebastien Hinault, Inaki Isasi, Benoit Vaugrenard, Manuel Quinziato en Jérôme Pineau. Het peloton liet betijen.

In de laatste vijftig kilometer begonnen de vijftien aan hun strijd voor de dagzege op de golvende wegen naar Mâcon. Calzati gooide het eerste bommetje, maar ernstiger was de aanval van Leipheimer en Isasi. Ook zij konden echter geen stand houden. Meer punch zat er daarna achter de aanval van Scholz. Hij kreeg twee Italianen bij zich: Tosatto en Moreni. Tosatto was de slimste en had de meeste ervaring in de eindspurt en zorgde voor de eerste Italiaanse ritoverwinning in deze Tour en oook voor het eerste dagsucces van Quick.step. "Een fantastische zaak voor onze ploeg", meldde Patrick Lefevere. "We konden beter niet wachten tot de laatste dag om te proberen toch een keer te kunnen winnen, wat ons als gevolg van enkele details met Tom Boonen niet gelukt was. Ik ben blij dat het Tosatto geworden is. Hij is een modelprof. Sorry voor de Belgische supporters dat we met een Italiaan winnen maar we zijn toch een Belgische ploeg." Tosatto is geen veelwinnaar. Dat kan ook niet als je zes jaar in de trein van Alessandro Petacchi gezeten hebt en nu voor Tom Boonen moet werken. In het begin van de Tour kon Tosatto dat niet zo best als gevolg van een knieblessure, maar nu heeft hij zijn Tour toch gered. De mooiste overwinning uit zijn carrière noemde hij het, al won hij ook al een rit in de Giro dicht bij zijn eigen deur.