KINGSTON - Stephen Francis, de coach van de Jamaïcaanse sprinter Asafa Powell, heeft elk onprofessioneel gedrag van zijn atleet ontkend. De organisatoren van de atletiekmeeting van Rethymnon in Kreta weigerden om die reden de deelname van Powell en drie van zijn trainingspartners.
Volgens Francis zou Powell sowieso niet hebben deelgenomen aan de meeting, omdat de betalingsmodaliteiten van de co-wereldrecordhouder op de 100 m (9.77) niet voldeden.

,,We hadden een akkoord bereikt voor de deelname van Asafa op de 100m. Maar de organisatoren vertelden ons nadien dat het grootste deel van zijn honorarium pas tegen volgend jaar uitbetaald zou worden. Daarop hebben we onze deelname afgezegd'', verklaarde Francis donderdag.

Drie trainingspartners van Powell, hordenspecialiste Brigitte Foster en de sprinters Michael Frater en Sherone Simpson, moesten van woensdag tot vrijdag wel deelnemen aan de meeting. Woensdag stapten ze echter het vliegtuig niet op, waar plaatsen voor hen waren gereserveerd. De organisatoren stuurden daarom een rapport naar de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), waarin ze melding maakten van ''onprofessioneel gedrag'' en waarin ze verklaarden recht te hebben om juridische stappen te ondernemen omtrent de afwezigheid van de Jamaïcaanse delegatie.

Volgens de manager van Powell, Paul Doyle, mocht de Jamaïcaanse delegatie het vliegtuig niet op omdat een handbagage van Powell te zwaar werd bevonden. ,,Ze hebben ons gezegd dat we geen tijd meer hadden om onze bagages tijdig te registreren voor de vlucht'', aldus Doyle.