TEL AVIV - Israël heeft vrijdag tanks en troepen samengetrokken aan de grens met Libanon. Volgens legerfunctionarissen bereidden de troepen zich voor op een mogelijke invasie.
Tot nog toe voerde Israël zijn offensief tegen de guerrillabeweging Hezbollah voornamelijk met lucht- en zeestrijdkrachten.

Tot nog toe waren vooral de lucht- en zeemacht actief tegen de Hezbollah en beperkte de landmacht zich tot kleinschalige acties. De beschietingen van Israëlische steden gaan echter gewoon door, waardoor waarschijnlijk het besluit is genomen een grootschaliger offensief in te zetten.

Terreuralarm in Tel Aviv

De politie van Tel Aviv heeft vrijdagavond verschillende wegen in het centrum van de stad afgesloten na een waarschuwing dat er een zelfmoordterrorist in de stad zou zijn. Het verkeer in het centrum stond door de maatregelen bijna een uur lang vast. De politie zei in verband met het alarm twee personen te ondervragen.

Elf raketten op Haifa

De Israëlische stad Haifa is vrijdag door elf raketten getroffen. Volgens hulpverleners zijn daarbij vijf mensen gewond geraakt, twee van hen ernstig. Voorts moesten 23 mensen wordne behandeld wegens shock. Op 16 juli kwamen bij een raketaanval op Haifa acht mensen om het leven.

De Israëlische regering zegt dat Israël niet zal ophouden met zijn offensief voordat de Hezbollah tot achter de rivier de Litani is gedreven. De rivier ligt dertig kilometer van de grens. Het leger heeft meer reservisten opgeroepen om zijn troepen bij de grens te versterken.

Luchtaanvallen

Israël zette ook zijn luchtaanvallen op Libanon vrijdag voort. De weg naar de Syrische hoofdstad Damascus werd opnieuw onder vuur genomen, waarbij onder andere drie bussen in brand werden geschoten en een brug zodanig werd beschadigd dat hij gedeeltelijk instortte. De brug, die twee hoge bergen met elkaar verbindt, werd door vier raketten getroffen. De brug was al vaker beschoten en stortte ditmaal gedeeltelijk in. Ook een brug langs de kustweg, bij Naameh, werd verwoest.

Bij nieuwe gevechten tussen Israëlische militairen en Hezbollah-strijders in het grensgebied werd vrijdag een aan de Israëlische kant van de grens gelegen observatiepost van de Verenigde Naties geraakt. Het leger beweerde dat de post was getroffen door Hezbollah-raketten, maar een officier van UNIFIL zei dat het een Israëlische artilleriegranaat was geweest. De post werd zwaar beschadigd, maar de Ghanese militairen die hem bemannen zaten in bunkers en bleven ongedeerd.

Pamfletten

Met het oog op de verwachte Israëlische invasie van Zuid-Libanon zijn honderdduizenden bewoners van het grensgebied in pamfletten gewaarschuwd een goed heenkomen te zoeken. Grondtroepen die donderdag al de grens overstaken om tunnels en wapenopslagplaatsen op te sporen stuitten op fel verzet van Hezbollah-strijders.

Het leger zei verscheidene Hezbollah-strijders te hebben gedood, maar zelf ook twee militairen te hebben verloren. Ook raakten vier Israëlische militairen gewond. Volgens Al-Manar werden bij gevechten rond het grensdorp Maroun al-Ras drie Israëlische militairen gedood en tien verwond en drie tanks vernietigd.