Walter Godefroot als raadgever naar Astana
Walter Godefroot. Foto: © PDW - VUM
BRUSSEL - Walter Godefroot wordt de man die alles op de rails moet zetten binnen de ploeg Astanaformatie van onder andere Alexandre Vinokourov. De ex-manager van T-Mobile gaat vanaf de HEW-Classic, van 30 juli, aan de slag en zal dit doen tot einde dit seizoen.
Godefroot sluit niet uit dat hij ook volgend jaar nog de touwtjes in handen zal nemen binnen het Kazakse team. Hij wordt er raadgever en zal niet als sportdirecteur fungeren.

"Wie zegt niet dat ik de eerste weken wel eens in de volgwagen zal plaats nemen om alles van dichtbij te observeren, maar daar zal het dan ook bij blijven. Ik ga niet het hele team van daaruit dirigeren. Mij werd enkel gevraagd om als raadgever te fungeren. Een taak die ik graag aanneem. Alexandre Vinokourov was de eerste die me hieromtrent belde. Hij wou me erbij hebben. Ik heb toen bedankt, want ik ben net maar gestopt bij T-Mobile en ik wou een periode van rust inlassen.

Daarna belden diverse andere personen uit de entourage van Vinokourov me op. Ik heb toen toegehapt, maar enkel met de voorwaarde dat ik geen enkele financiële verantwoordelijkheid meer zou hebben binnen mijn functie. Dat hoeft voor mij niet meer. Die tijden zijn gepasseerd, al kreeg ik de voorbije maanden nog tal van andere voorstellen. Wie of wat, daar ga ik niet over uitweiden".

"Ik engageerde me nu bij Astana", ging Godefroot verder. "Ik ga daar enkel mijn jaren ervaring overbrengen naar de ploeg toe. Het blijft dus bij adviseren. De formatie heeft een structuur. Daar zal weinig aan moeten gesleuteld worden, al zal er hier en daar wel een nieuw persoon opduiken zoals een kersverse sportdirecteur. Wie dat zal worden, weet ik niet. Daarvoor ben ik nog niet lang genoeg aan de slag. Het team moet volgens mij aan geloofwaardigheid winnen binnen het stelsel van de UCI. Daar hebben ze me wellicht voor aangetrokken. Ik heb door de jaren heen een goede band gehad met Vinokourov, maar dat heb ik met andere jongens zoals Erik Zabel ook. Ik zat niet voor niets enkele jaren in de wielersport".

"Hoe ik tegenover de figuur van Manolo Saiz, die ook genoemd wordt in de zaak-Fuentes, sta? Ik ken Manolo al jaren en heb een collegiale band met hem. De toekomst zal uitwijzen of we met elkaar gaan samenwerken of niet, al denk ik dat de ploeg toch iets meer Kazaks getint zal worden. Vergeet niet dat de geldschieters van daar komen. Die willen wellicht hun mannetjes op de voor hen gekozen plaatsen posteren. Aan mij om het geheel te kneden. Een uitdaging die ik er zeer graag bijneem", stelde Walter Godefroot.

De 62-jarige Deurlenaar moet van het ter ziele gegane 'Liberty Seguros-Wurth' opnieuw een heus team maken. Geldschieter van de ploeg Astana is een consortium van vijf Kazakse bedrijven die allen uit de energiesector komen.

Godefroot ging eind vorig jaar met pensioen, nadat hij de laatste jaren van zijn carrière manager was van Telekom en later T-Mobile.

Astana kreeg na het verdwijnen van Liberty Seguros de toestemming om de ProTour-licentie van die ploeg over te nemen, en zou dus ook mogen starten in de huidige Tour. Omdat de dag voor de Tour bleek dat vijf van de negen geselecteerde renners van Astana betrokken waren in het dopingschandaal rond Fuentes, kon het team niet deelnemen aan de Tour. Alle in het schandaal betrokken renners werden namelijk geschorst, en daardoor kwam Astana niet aan het minimum aantal renners om te mogen starten in de Tour.