GENT - Een 38-jarige man uit Lede is in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst opgenomen. Hij verkeert in levensgevaar als gevolg van de extreme hitte die nu al enkele dagen aanhoudt. Volgens het parket van Dendermonde is zijn toestand zeer kritiek.
Demotte: hittegolf zorgt niet voor meer doden

De hittegolven die België de laatste jaren treffen, leiden over een langere periode niet tot meer doden. Zonder "hitteplan" zou dat wellicht wel het geval geweest zijn, zo heeft minister van Volksgezondheid Rudy Demotte vrijdag gezegd.

De overlijdens vinden over een korte periode plaats, dat wel, maar na de hittegolf is er vaak een lager sterftecijfer dan normaal. Dat was het geval na de hittegolf van juni 2004. Het resultaat is dat er tijdens de zomermaanden, met of zonder extreem hoge temperaturen, niet beduidend meer Belgen sterven. De mensen die sterven, waren vaak al aan hun eind.

In augustus 2003, dus voor er een "hitteplan" was, stierven naar schatting 1.200 mensen ten gevolge van de hitte. Dat is bij benadering 16 procent meer dan bij normale zomerse temperaturen, terwijl er de laatste drie jaren slechts sprake is van 10 procent meer sterfgevallen tijdens een hittegolf, vergeleek Demotte de periode zonder en met een "hitteplan".

Het hitteplan moet echter en vooral voorkomen dat kinderen en mensen van middelbare leeftijd - bijvoorbeeld hartlijders - en geïsoleerde bejaarden door de hoge temperaturen in het ziekenhuis belanden of erger, zo zei Demotte. Hij riep nogmaals op tot waakzaamheid en solidariteit met bejaarden uit de buurt of uit de familie.

Sinds maandag is in het kader van het hitteplan de alarmfase van kracht. Dat gebeurt wanneer het KMI minstens drie opeenvolgende dagen een minimumtemperatuur van 18,2 graden Celsius en een maximum van 29,6 graden Celsius meet. Het is de tweede alarmfase dit jaar, na de hittegolf eind juni-begin juli. Verwacht wordt dat de alarmfase nog tot en met dit weekend aanhoudt. Vanaf 24 juli zou de minimutemperatuur volgens het KMI tot 16 graden zakken.

et hitteplan voorziet in alarmfase onder meer de opening van een callcenter voor het grote publiek (bereikbaar tijdens kantooruren op 02-524.97.97) en een sensibilisering van artsen, thuiszorg, 100-centrales, spoedddiensten en patiëntenverenigingen.

Over heel België is het aantal patiënten op de spoed als gevolg van de hittegolf niet noemenswaardig gestegen, zei minister Demotte nog, uitzonderingen niet te na gesproken. Op plaatsen waar jeugdbewegingen hun tenten opslaan kan de hitte bijvoorbeeld het eten bederven en breekt gemakkelijker een voedselvergiftiging uit