MILAAN - Een Italiaanse bankier die sedert 5 juli spoorloos was verdwenen, is vrijdag levenloos teruggevonden, zo meldde het Italiaanse agentschap RadioCor. Eerder vrijdag had het agentschap Ansa gemeld dat in het kader van die verdwijning drie verdachten zijn gearresteerd. De bankier, lid van Opus Dei, was betrokken bij het Parmalat-schandaal.
Het ontzielde lichaam van de 70-jarige Gianmario Roveraro werd ontdekt in de omgeving van Parma. In die stad, en in de buurt van Modena, beide steden in de Noord-Italiaanse provincie Emilia Romagna, waren eerder de drie verdachten opgepakt.

Roveraro verdween in de avond van 5 juli nadat hij in Milaan een vergadering had bijgewoond van Opus Dei. Roveraro was lid van deze invloedrijke ultraconservatieve katholieke beweging. Op weg naar huis verdween hij "mysterieus". Onduidelijk is of zijn familie daarna een eis tot losgeld had ontvangen. Wel zou, aldus Ansa, Roveraro naar zijn vrouw en later naar zijn secretaresse hebben gebeld met de vraag, dringend enkele miljoenen euro over te schrijven "om een zaakje in Oostenrijk te beklinken".

Het Italiaanse gerecht blokkeerde de rekeningen van Roveraro en het gezin van de bankier, dat weigerde te geloven in een vrijwillige verdwijning, vroeg de pers om tijdelijk het stilzwijgen te bewaren. Tot 14 juli lukte dat ook.

Roveraro was betrokken bij de krach van Parmalat -het grootste financiële schandaal in Europa. De Italiaanse reus van de voedingsmiddelenindustrie eindigde zijn frauduleus bestaan met een put van 14 miljard euro. Roveraro werd door het parket van Parma vervolgd op beschuldiging van "bendevorming met het oogmerk een frauduleus bankroet te bekomen". In de zaak-Parmalat vervolgt de Italiaanse staat niet minder dan zestig personen.