Hezbollah wijst vredesoproep Annan af
Foto: rr
BEIROET - De radicaal-islamitische organisatie Hesbollah heeft vrijdag de oproep tot het beëindigen van de gevechten in Libanon van VN-secretaris-generaal Kofi Annan van de hand gewezen. Annan had in zijn oproep ook de onvoorwaardelijke vrijlating gevraagd van de twee Israëlische soldaten die negen dagen geleden door Hesbollah werden ontvoerd.
,,Wij aanvaarden alleen een wapenstilstand zonder enige voorwaarden, gevolgd door niet-rechtstreekse gesprekken over een uitwisseling van gevangenen'', zo verklaarde de plaatsvervangende Hezbollahleider Nawar Sahali telefonisch aan het Duitse persbureau DPA in Beiroet.

Annan had donderdag voor de VN-Veiligheidsraad de onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden tussen Israël en de Hesbollahmilities in Libanon geëist. Hij stelde daarbij een regeling voor waarbij Hezbollah de twee soldaten zou vrijlaten en er in Zuid-Libanon aan de grens met Israël een internationale vredesmacht zou gestationeerd worden.

Partij kiezen

De tweede man van Hezbollah, Nawar Sahali, heeft Annan opgeroepen ,,de Israëlische bloedbaden op burgers te stoppen en ermee op te houden Israël te verdedigen en voor dat land partij te kiezen''.

Steun

Tel Aviv voelt zich gesterkt door de Amerikaanse en Britse houding: beide landen leggen de fout voor de escalatie van de Midden-Oostencrisis enkel bij Hezbollah en de landen die de islamitische beweging zouden steunen - Iran en Syrië.

Op de ongewoon scherpe bewoordingen van Annan reageerde de Israëlische VN-ambassadeur Dan Gillerman met: het Israëlische offensief zal ,,duren zo lang het duurt''. Hij verweet Annan drie ,,sleutelwoorden'' te zijn vergeten: ,,terreur, Iran en Syrië''.

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, is met name Syrië de boosdoener in de regio. Volgens Israëlische media bevinden zich inmiddels enkele duizenden soldaten van de IDF (Israeli Defense Forces) op Libanese bodem. Zij zijn verwikkeld in hevige gevechten met militieleden van Hezbollah.