14 gewonden bij vuurwerk Gentse Feesten
Het vuurwerk aan het Sint-Pietersstation Foto: rb
GENT - Tijdens het Groot Vuurwerk, dat gisteren/donderdag werd afgestoken aan de Gentse Blaarmeersen, zijn een aantal lichtgewonden gevallen door vuurpijlen die in het publiek terechtkwamen.
Het gaat om zogenaamde waterbommen, van Venetiaanse makelijk, die afgeschoten werden met mortieren en boven het water hadden moeten ontploffen. De dingen zijn van Venetiaanse makelij.

Maar in tegenstelling tot 35 meter, vlogen ze 105 meter ver, zo blijkt uit de eerste vaststellingen van de politie. Een aantal pijlen kwam daardoor in de publiekszone terecht. Veertien mensen liepen lichte verwondingen op, zegt politiewoordvoerder Steven De Smet, en vier ervan werden in het ziekenhuis verzorgd. Twee onder hen werden met de amublance afgevoerd, twee anderen boden zichzelf aan in het hospitaal. Ze mochten allemaal diezelfde nacht nog naar huis.

Verwacht wordt dat er vandaag en misschien daarna nog toeschouwers naar de politie stappen met schroeiplekken op huid en/of kledij.

Het parket onderzoekt de zaak en alle waterbommen zijn na het vuurwerk in beslag genomen. Het spektakel werd na het voorval voortgezet en verliep voor de rest vlekkeloos.

Voor het vuurwerk van de dienst Feestelijkheden en het Internationaal Straattheaterfestival, traditioneel rond 21 juli tijdens de Gentse Feesten, kwamen naar schatting 16.000 bezoekers opdagen. Vorig jaar waren dat er nog 20.000.

Volgens het Gentse parket scheelde er iets aan de vuurpijlen zelf en niet aan de afvuurinstallatie tijdens het Groot Vuurwerk. Vermoedelijk waren ze verkeerd getiketteerd of was er een fabricagefout, aldus de deskundige van het Gentse parket vrijdag.