LOS ANGELES - Een Amerikaan die in een Californisch laboratorium regelmatig als spermadonor zijn kwakje toekomst van de mensheid kwam produceren, gaat het lab voor de rechter sleuren. De man zou immers tijdens zijn werkzaamheden door een verborgen camera zijn gefilmd.
De 27-jarige Ken Rigberg diende donderdag bij de rechtbank van Los Angeles klacht in tegen een lab in Pasadena, ten noorden van de Californische metropool. Een jaar lang produceerde Rigberg daar plichtsgetrouw zijn spermatozoïden, tot in juni 2005 een "ongewoon gaatje in het plafond" van het masturbatiekamertje Rigbergs aandacht trok. En, jawel, dat gaatje gaf een cameralens de gelegenheid om de privéactiviteiten van de gulle spermaschenker op pellicule vast te leggen.

De draaiende camera, aldus de klacht van Rigberg, is te wijten aan "onachtzaamheid" van de instelling. Dat belette de man niet om in een ruk "getraumatiseerd" te worden en behalve spijtbetuigingen ook compensatie in de vorm van veel dollars te eisen. Het trauma is, luidens de klacht, zo groot dat Rigberg bij elke intieme activiteit de adem van Big Brother voelt.