LONDEN - Een journalist van de Britse krant Daily Mirror heeft zonder dat iemand van de beveiliging het merkte een nepbom geplaatst op een trein die afgewerkte splijtstofstaven vervoerde naar de opwerkingsfabriek in Sellafield in Noordwest-Engeland.
Verslaggever Tom Perry schreef op klaarlichte dag, zonder pasje maar met een fluorescerend oranje hesje en een veiligheidshelm op, het rangeerterrein te zijn opgewandeld waar de vier wagons tellende trein met twaalf ton kernafval geparkeerd stond. En het was niet de eerste, maar wel de tiende keer dat hem dat was gelukt zonder opgemerkt te worden. Volgens het artikel liet Perry een niet nader aangeduid voorwerp op de trein achter.

Direct Rail Services, een eenheid van British Nuclear Fuels dat Sellafield runt, was verantwoordelijk voor het transport. De onderneming was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. De Daily Mirror legde echter een woordvoerder van het bedrijf foto’s voor en tekende uit diens mond op: "De gehele reis is met zeer strenge beveiliging omgeven. Maar na het zien van deze foto’s zullen wij met onze beveiligingsmensen een hartig woordje spreken. Er zal een volledig onderzoek worden uitgevoerd."