BRUSSEL - Vandaag viert België de nationale feestdag. De leden van de koninklijke familie hebben vandaag op verschillende locaties in ons land deelgenomen aan de traditionele Te Deum-vieringen. Vanmiddag was er in Brussel het traditionele militaire defilé. Er is een groot feest aan de gang in het Warandepark.
Het koningspaar en koningin Fabiola gingen naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. De viering werd er voorgegaan door kardinaal Danneels en eindigde met het zingen van de Brabançonne. Na de viering namen koning Albert, koningin Paola en koningin Fabiola de tijd om met omstaanders een praatje te maken en bloemen in ontvangst te nemen.

Onder de meer dan 1.000 aanwezigen in de kathedraal ook heel wat politici zoals premier Guy Verhofstadt, de vice-premiers Louis Michel en Patrick Dewael en talrijke ministers. Ook de voorzitters van Kamer en Senaat, Herman De Croo en Armand De Decker namen, net als enkele ministers van Staat en vertegenwoordigers uit de diplomatieke en gerechtelijke wereld deel aan de viering.

Prins Filip trok naar de Saint-Aubain-kathedraal in Namen voor het Te Deum, een zege- en dankhymne bij uitzonderlijke gelegenheden. Prinses Mathilde, die in september bevalt, was er niet bij. Prins Laurent en prinses Claire werden ontvangen in de Saint-Nicolas-kerk in Eupen. Prinses Astrid en prins Lorenz woonden het Te Deum in de Sint-Salvator-kerk in Brugge bij.

Feest in Brussel

Traditioneel gaat de nationale feestdag gepaard met een groot volksfeest in het Warandepark. Ook dit jaar zetten de federale musea hun deuren open. Je kan ze voor een euro bezoeken. Er zijn ook rondleidingen in het parlement. Vanavond rondt een groot concert aan het Justitiepaleis de feestdag af. Daarna is er een vuurwerk aan het Paleizenplein, ter ere van koning Alberts tienjarig koningschap.