BRUSSEL - In de drie gewesten werden zondag verhoogde ozonconcentraties in de lucht gemeten. De drempelwaarde van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht (microgram/m3) werd daarbij overschreden in de provincie Limburg en het oosten van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Luik. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). De kans is klein dat de ozondrempel maandag wordt overschreden.
De ozondrempel werd overschreden in onder meer Aarschot (186 microgram/m3), Dessel (209 microgram/m3), Walshoutem (182 microgram/m3), Hasselt (224 microgram/m3) en Gellik (210 microgram/m3). Ook in Eupen (189 microgram/m3) werd de ozondrempel overschreden. In Brussel bleven de ozonconcentraties tussen 122 en 143 microgram/m3.

De ozondrempel werd overschreden in onder meer het Vlaams-Brabantse Aarschot (186 microgram/m3), het Antwerpse Dessel (209 microgram/m3), Walshoutem in Vlaams-Brabant (182 microgram/m3) en Hasselt (224 microgram/m3) en Gellik (210 microgram/m3) in Limburg. Ook in Eupen (189 microgram/m3) werd de ozondrempel overschreden. In Brussel bleven de ozonconcentraties tussen 122 en 143 microgram/m3.

Volgens IRCEL is de kans eerder klein dat de ozondrempel maandag wordt overschreden. In de Kempen kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden en blijft een plaatselijke overschrijding mogelijk. Vanaf dinsdag wordt het iets minder warm en worden geen overschrijdingen meer verwacht.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, enzovoort), doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 20 uur indien het zonnig is, zo waarschuwt IRCEL. Iedereen wordt overigens aangeraden tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen, bijvoorbeeld joggen, zoveel mogelijk te vermijden.