BRUSSEL - Er is het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2002 opnieuw een stijging van het aantal diefstallen uit voertuigen. In vergelijking met 2005 groeide het aantal feiten in 2006 met zo’n 4 procent. Dat blijkt uit cijfers die de federale politie donderdag bekend maakte tijdens een persconferentie van autoruitenhersteller Carglass. De cijfers van dat bedrijf bevestiging de stijgende trend.
Het aantal diefstallen uit voertuigen was sinds 2002, het absolute topjaar, aan het dalen. In 2003 telde de federale politie 79.295 feiten, in 2004 75.565 en in 2005 70.978.

In 2006 is die positieve trend echter afgelopen, met in totaal 74.044 feiten. In vergelijking met 2000 gaat het om een stijging met twaalf procent.

Het gaat hier om effectieve diefstallen uit auto’s en dus niet over het aantal pogingen. Uit cijfers van Carglass blijkt dat slechts bij de helft van hun klanten ook effectief iets uit de wagen gestolen wordt. Bovendien blijkt slechts 75 procent van plan aangifte te doen van de inbraak. GPS populair

Volgens Lieve Craps van de federale politie worden er bij elke inbraak gemiddeld bijna drie dingen gestolen. De meest populaire zaken zijn GPS-toestellen, gevolgd door autoradio’s en boorddocumenten. Vooral GPS-toestellen winnen sterk aan populariteit bij inbrekers, terwijl autoradio’s minder gegeerd zijn. Voor de politie is vooral diefstal van boorddocumenten - het aantal blijft stabiel - belangrijk. 'Want daarmee gaan de criminelen aan de slag', aldus Craps.

De cijfers van Carglass bevestigen de stijgende trend van het aantal diefstallen uit voertuigen. Zo verving het bedrijf in 2006 dubbel zoveel zij- en achterruiten dan in 2000. Ook de ruitenhersteller stelde sinds 2002 een daling vast, maar merkt de jongste twee jaar opnieuw een stijging.

Brussek koploper

Om een beter inzicht te krijgen in het fenomeen deed Carglass een enquête bij 1.450 klanten, waarvan er 94 procent hun zij- of achterruit moest laten vervangen wegens een inbraak. Daaruit blijkt dat autoinbraken vooral een fenomeen zijn van de grote steden, met Brussel als absolute koploper. Vier op de tien inbraken vindt plaats op vrijdag en zaterdag.

Opvallend is dat 37 procent van de slachtoffers hun wagen op minder dan een kilometer van hun huis had geparkeerd. Inbrekers hebben het in 54 procent van de gevallen ook gemunt op voertuigen die jonger zijn dan 4 jaar.

Ook Carglass stelt vast dat vooral GPS-toestellen gegeerd zijn, gevolgd door autoradio’s, laptops en cd’s. De gemiddelde waarde van de gestolen goederen bedraagt volgens Carglass 650 euro.

Intussen werkt Carglass aan een systeem waarbij haar klanten in hun service centers elektronisch aangifte kunnen doen van de inbraak, zowel voor de politie als de verzekeringen. Nu blijkt slechts driekwart van plan aangifte te doen bij politie en vier op vijf bij de verzekering.

Tijdens de zomermaanden komt er ook een grote preventiecampagnes op plaatsen waar veel in wagens wordt ingebroken. De lokale politie zal er folders uitdelen en een gadget aan wie maatregelen neemt om inbraak te voorkomen.

Mogelijke tips zijn onder meer alle waardevolle voorwerpen uit je wagen nemen en zelfs de afdruk van de houder van je afneembare GPS op de ruit te verwijderen. Inbrekers vinden namelijk in 90 procent van de gevallen de GPS terug, vooral in het handschoenkastje.