Spurter Erik Wymeersch aangehouden in dopingzaak
Spurter Erik Wijmeersch (36) is donderdagavond aangehouden op bevel van de onderzoeksrechter van Dendermonde. Volgens het parket is de aanhouding het gevolg van een onderzoek naar het gebruik van en handel in doping.

Wijmeersch blijft in elk geval tot morgen in de cel, dan verschijnt hij voor de raadkamer. Die beslist over zijn verdere aanhouding. In het kader van het onderzoek heeft het parket nog een andere Vlaamse atleet ondervraagd. Die is niet aangehouden. Het parket geeft vandaag meer uitleg over de zaak.

Wijmeersch plaatste zich recent nog voor het EK in Göteborg. Hij deed dat individueel op de 100 meter en ook als lid van de 4x100m aflossingsploeg. Op 11 juni liep hij in Genève nog de 100 meter in 10’’25, of slechts 8 hondersten boven zijn beste prestatie die dateert uit 1997.

In een recent interview reageerde Wijmeersch nog op zijn plotse prestatieopstoot. ,,Dat ze mij controleren. Ik wacht al een jaar. Ik heb het op de VAL-kampioenschappen nog zelf gevraagd, omdat ik het gemompel al voelde. Volgens mij loop je trouwens niet zoveel rapper met doping. Gewezen wereldrecordhouder Tim Montgomery liep als junior al 9’’98, dan kan je later nog een stuk sneller. Hij heeft de verkeerde beslissing genomen om met een dopingkuur naar zijn 9"78 op te bouwen, maar anders had hij ook snel gelopen. Het streelt mijn ego dat ze over mij roddelen. Hoe meer geruchten, hoe sneller ik loop. Je zult het maar meemaken onschuldig betrapt te worden, zoals triatleet Rutger Beke. Hij kon zijn gelijk bewijzen dankzij de steun van de juiste mensen. Als mij dat overkomt, zal ik niet op zo’n manier reageren en zal ik niet op steun moeten rekenen, want mij vindt de massa niet sympathiek.’’

Wijmeersch vertegenwoordigde acht keer België op een WK: vier keer indoor en vier keer in open lucht. Zijn beste prestatie was een vijfde plaats op de halve finales van de 200 meter indoor in 1997. Een jaar eerder werd hij Europees indoorkampioen op de 200 meter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig