GENT - Aan het Gentse Citadelpark is zaterdagnamiddag het startschot gegeven voor de derde City Parade, een dansevenement voor liefhebbers van elektronische dansmuziek. Volgens de politie waren er bij de start van de optocht zo'n 120.000 mensen.
Het Gentse stadsbestuur doet er alles aan om het evenement in goede banen te leiden. Het verkeer is zowat het grootste probleem bij dergelijke manifestaties, zei Bruce Moerman van de Gentse politie. Sinds 15 uur is de stadsring tussen Heuvelpoort en Nieuwewandeling afgesloten in beide richtingen. Ook heeft de politie de automobilisten stellig aangeraden om de omgeving van het Citadelpark en van de Watersportbaan te mijden.

Omdat een aantal chauffeurs het tijdelijke parkeerverbod in de wind had geslagen, had de politie op de vooravond van het spektakel ook nog wat takelwerk. Een veertigtal wagens werden vrijdag in de buurt van het park weggesleept. Zaterdagmorgen moest er opnieuw getakeld worden.

De treinen naar Gent konden de toevloed amper slikken, zei regionaal woordvoerder Christiaan Clapuyt van de NMBS. "We hebben de treinen naar Gent langer gemaakt, maar desondanks zaten sommige treinen overvol. En moesten heel wat jongeren op de perrons wachten tot de volgende trein." Ook de Lijn, die shuttle-bussen had ingelegd van Flanders Expo richting centrum, had de handen vol. De shuttles bleven langer rijden dan gepland omdat er mensen bleven toestromen.

De ongeveer dertig trucks die meerijden in de optocht, worden onder meer gesponsord door dancings en clubs. Er is heel wat ruimte tussen de trucks onderling zodat de massa bij gebrek aan beats en mak door de hitte, rustig toekijkt tot er weer een paradewagen passeert. En dan weer aan het shaken gaat. De massa bestaat vooral uit jongeren, maar extravagant uitgedoste danslustigen zijn in de minderheid.

Van de groep 'Jongeren tegen Techno' en van de Gentse Vlaams Blok-fractie viel weinig te merken. Beiden hadden aangekondigd "een oogje in het zeil te houden", de enen omdat ze techno en wat daar volgens hen bij hoort (normvervaging,..) verafschuwen, de anderen omdat ze vrezen voor druggebruik. Zo had het Blok op de vooravond van de dansparade een eigen antidrugscampagne gestart in Gent met folders, affiches en stickers, omdat de stad te laks zou optreden tegen druggebruik.

Grote incidenten zijn er nog niet gesignaleerd. Wel moeten hulpdiensten regelmatig doorheen de massa om feestvierders op te pikken die onwel zijn geworden.