LEUVEN - Enkele honderden belangstellenden zijn zaterdagmorgen in de vroege uurtjes opgedaagd in de Leuvense boekenwinkel American Book Center voor de aankoop van Harry Potter and the Order of the Phoenix, het vijfde boek in de Potter-reeks. Precies om 1.05 uur, hetzelfde tijdstip als overal elders in de wereld, ging de verkoop van start.
Om 1.20 uur weerklonk aan de kassa al het signaal dat de beschikbare exemplaren uitverkocht waren. De uitbaters weigerden exacte verkoopcijfers bekend te maken, maar het aantal exemplaren dat in deze winkel verkocht werd kan geschat worden op zo'n 300.

Een aantal personen dienden onverrichterzake terug naar huis te keren met de boodschap dat wellicht tegen het einde van de week terug nieuwe exemplaren van het boek voorradig zullen zijn in de winkel.

In de loop van de avond hadden actrice An Ceurvels en stemmenimitaor Dirk Denoyelle - de stem van Hagrid in de Vlaamse versies van de Harry Potter-films - de aanwezigen opgewarmd met het voorlezen uit het 4de Potter-boek en het spelen van ludieke sketches over bijvoorbeeld Harry Potter die met een GPS-systeem de uitweg zoekt uit een grot. In de winkel stonden een levensgrote Hagrid, vergezeld van slang en Harry Potter, uitgebeeld in legoblokjes.

Omstreeks 1 uur mocht An Ceurvels onder grote mediabelangstelling plechtig een met een rode strik omgorde grote doos openen met daarin de eerste exemplaren van de Engelstalige versie van het nieuwe Harry Potter-boek. Dit telt 766 bladzijden en kost 22,50 euro. De Nederlandstalige versie van dit boek verschijnt pas in november. Daarnaast is er nog de geïllustreerde Amerikaanse editie die 32,50 euro kost en voorlopig nog niet in ons land verkrijgbaar.