Afslachting dreigt voor Open VLD
De peiling van De Standaard/VRT geeft zwaar zetelverlies voor Open VLD. De voortzetting van Paars wordt onmogelijk. Roomsrood kan dan weer wel. Groen! staat opnieuw op de kaart.
Een kleine drie weken voor de federale stembusslag geeft de meibarometer van De Standaard/VRT zwaar zetelverlies aan voor Open VLD. De partij zou 10 van de huidige 25 zetels verliezen, bijna een halvering. Vooral in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen staat er geen maat op de afstraffing. In Vlaanderen zou de partij goed zijn voor 17,3 procent, een verlies van goed 8 procent in vergelijking met juni 2003. Aftredend eerste minister Guy Verhofstadt wacht nog een onaardse eindsprint als hij zijn mandaat wil verlengen.

Ook het kartel SP.A/Spirit gaat in het rood. De partij houdt 19 zetels over, een verlies van vier. Het kartel flirt met de 20 procentgrens en vecht met Vlaams Belang een robbertje uit over wie zich de tweede grootste partij in Vlaanderen mag noemen. De socialisten beseffen dat ze het resultaat van vier jaar geleden — met een onaardse score van kopman Steve Stevaert — niet meer kunnen evenaren. Net als Open VLD verliezen ze in alle kieskringen terrein. In Limburg zijn ze niet langer de grootste partij.

Grote overwinnaar blijft het kartel CD&V/N-VA van kandidaat-eerste minister Yves Leterme. De combinatie blijft sjansen met de 30 procentgrens. Het levert het kartel 6 bijkomende zetels op, 28 zitjes in totaal. CD&V/N-VA wordt opnieuw in alle Vlaamse kieskringen de grootste politieke formatie. Alle andere partijen verliezen kiezers aan het kartel.

Vlaams Belang is met 20,7 procent een fractie groter dan SP.A/Spirit. De partij doet zo beter dan vier jaar geleden maar blijft ver onder de 24 procent die tijdens de Vlaamse verkiezingen werd gehaald. Op Brussel-Halle-Vilvoorde na gaat Vlaams Belang in elke kieskring vooruit. In totaal zou Vlaams Belang slechts een zetel winnen (naar 19 zetels).

Opmerkelijk blijft de renaissance van Groen! Op Limburg na halen de ecologisten overal gekozenen, in Antwerpen en in Oost-Vlaanderen zelfs 2. Met 8,4 procent slaagt Groen! erin haar stemmenaantal in vergelijking met de vorige parlementsverliezingen te verdubbelen.

De Lijst Dedecker komt ondertussen niet van de grond. Nergens in Vlaanderen lijkt de kiesdrempel in zicht. Zowel in West-Vlaanderen (met Jean-Marie Dedecker) als in Antwerpen (met Jurgen Verstrepen) dreigt de partij te stranden op een goede 2 procent. Uit onderzoek blijkt tevens dat de LDD-kiezer allerminst overtuigd is van zijn stem

Met deze resultaten lijkt het paarse avontuur bont en blauw te eindigen. Met nog een kleine drie weken campagne voor de boeg kan CD&V/N-VA deze verkiezingen niet meer verliezen. Open VLD lijkt weg te zakken naar de positie van een uit de kluiten gewassen kleine partij.

Het zetelverlies van Open VLD en SP.A/Spirit maakt de voortzetting van paars onmogelijk. In totaal halen de twee partijen 34 zetels op 88 Vlaamse zitjes in de federale kamer. Om politiek te overleven moet een regering in elke taalgroep minstens op de helft van de zetels kunnen rekenen. Ook paarsgroen is met 42 zitjes uit den boze. Roomsrood (47 zetels) of olijfboom (54 zetels) kunnen wel, net als een traditionele tripartite (62 zetels). CD&V/N-VA wordt met deze uitslag absoluut incontournable.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in