DOMODOSSOLA - De Colombiaan Luis Laverde (Panaria) heeft de veertiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen, over 220 km tussen Aosta en Domodossola. Ivan Basso (CSC) behoudt de roze leiderstrui.
De 26-jarige Laverde haalde het in een spurt met twee voor de Spanjaard Francisco Perez Sanchez (Caisse d’Epargne). Het was zijn tweede profzege na een ritoverwinning in de Lombardische Week in 2003.

De Italiaan Paolo Tiralongo (Lampre) won op een handvol seconden de spurt voor de derde plaats in een achtervolgend groepje van negen, waaruit Laverde en Perez Sanchez op vijf kilometer van de streep waren weggesprongen.

Het peloton met daarin alle favorieten kwam op 7:45 van Laverde over de streep. De koers barstte zondag open op twee km van de top van de Passo del Gran San Bernardo. Daar gingen elf renners in de aanval: Francisco Perez, Fortunato Baliani, Luis Filipe Laverde, Ivan Parra, Iker Flores, Sandy Casar, Stefan Schumacher, Paolo Tiralongo, Johann Tschopp, Steve Zampieri en Raffaele Iliano. Ze mochten probleemloos een maximum voorsprong van 9:15 nemen.

Ook op de Simplonpas bleef het opvallend rustig in het peloton, net als in de kopgroep, schuchtere pogingen van Flores en Tschopp niet te na gesproken. Het venijn in de kopgroep zat in het slot van de etappe. Eerst met twee vruchteloze aanvallen van Ivan Parra eerst, dan met de goede poging van Francisco Perez, bij wie Luis Filipe Laverde maar net kon aansluiten. De twee hielden stand want het Phonak-duo knapte het werk niet op en de sprinters waren te zuinig met hun inspanningen.

Laverde was vooraan de slimste van de twee. Hij liet Perez het zwaarste werk opknappen en kroop ook in het wiel om aan de eindspurt te kunnen beginnen. Die won de Colombiaan probleemloos.

Scheirlinckx valt zwaar

Het slechte nieuws van de dag kwam uit Belgische hoek. Staf Scheirlinckx kwam na 96 km ten val en moest naar de kliniek afgevoerd worden. Daar werden breuken van het sleutelbeen, van de hand en van twee vingers vastgesteld.

,,Een lelijke streep door mijn rekening'', aldus de Oost-Vlaming. ,,Uitgerekend de dag nadat ik vernomen had dat ik geselecteerd was voor de Tour. Die kan ik nu allicht op mijn buik schrijven. De valpartij kwam er heel stom. Een renner voor mij ontweek te laat een hindernis en ik kon geen kant meer uit. De stoep op, tegen een verkeersbord aan en afgevoerd naar de kliniek. Een pijnlijk einde van een Giro waarvan ik best tevreden mocht zijn. Zelfs vandaag voelde ik me alweer goed. Afwachten nu maar hoe het herstel verloopt. Ik moet deze zaak relativeren. Er bestaan nog ergere dingen in het leven dan dit.''

De vijftiende rit van de Giro brengt het peloton morgen van Mergozzo naar Brescia over 189 overwegend vlakke kilometers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig