Onderzoek hoger bod Mittal uitgesteld
Foto: rr
LUXEMBURG - De raad van bestuur van staalconcern Arcelor heeft zondag het onderzoek van het hogere vijandig overnamebod, dat Mittal Steel vrijdag deed, uitgesteld. Dat blijft zo tot het nieuwe bod ter waarde van 25,8 miljard euro door de beursautoriteiten onderzocht is. Dat stelde de voorzitter van de raad van bestuur van Arcelor, Joseph Kinsch.
De raad van bestuur van de Luxemburgse staalgroep heeft anderzijds de directie-generaal van Arcelor gemandateerd om ,,bij ontvangst van het prospectus over het herziene bod en over het bedrijfsplan van Mittal het te bestuderen en er de raad van bestuur over te rapporteren'', aldus Kinsch.

Mittal verhoogde vrijdag zijn overnamebod op Arcelor in één keer met 34 procent tot 25,8 miljard euro. Het gedeelte in cash werd tot maximum 7,6 miljard euro verhoogd.

Tegelijk kondigde Lakshmi Mittal aan dat zijn familie afzag van de oorspronkelijk gewilde meerderheid in het aandeelhouderschap.

Hoofdzetel in Rotterdam

De hoofdzetel van de maatschappij zou na een succesvolle overname van Rotterdam overgebracht worden naar Luxemburg. Door een en ander hoopt Mittal het verzet van Arcelor tegen een overname door Mittal te kunnen breken.

De verhoging van het vijandig overnamebod bod door Mittal Steel, kwam vrijdag onverwacht. Mittal biedt nu omgerekend zo’n 25,8 miljard euro, tegen 18,6 miljard euro voordien.

Het eerste bod van Mittal Steel bestond voor een groot deel uit eigen aandelen. Door de koersdaling van het Mittal-aandeel kregen de aandeelhouders van Arcelor plots een pak minder. Daarom verhoogde Mittal vrijdag zijn bod tot 37,74 euro per Arcelor-aandeel. De aandeelhouders krijgen de keuze tussen een bod in cash of deels of volledig in Mittal-aandelen, werd vrijdag gezegd.

Anderzijds heeft Arcelor vrijdag nog geen beslissing genomen over het inkopen van eigen aandelen voor 5 miljard euro. Het quorum op de bijzondere aandeelhoudersvergadering vrijdag in Luxemburg werd niet bereikt. Er kwamen voor amper 21 procent van de aandelen opdagen, terwijl 50 procent vereist is. Arcelor trachtte tot nu toe met alle mogelijke middelen een vijandige overname door Mittal Steel tegen te houden. Eén van de manieren is het inkopen van eigen aandelen, waardoor de ’free float’ van aandelen daalt. Op 21 juni is een nieuwe bijzondere aandeelhoudersvergadering opgeroepen om zich over de kwestie te buigen. Op 29 juni loopt het bod van Mittal af.

Tot de groep Arcelor behoren onder meer Sidmar in Gent en ALZ in Genk evenals Cockerill-Sambre in Wallonië. Voor Arcelor werken in België zo’n 12.500 mensen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig