Fusie Euronext en NYSE zou rond zijn
LONDEN/BRUSSEL - De Europese aandelenbeurs Euronext die de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon verenigt evenals de Britse termijnmarkt Liffe, en de Beurs van New York, de New York Stock Exchange (NYSE), maken aanstalten om deze week hun fusie bekend te maken. Door een fusie Euronext-NYSE zou een gigantische transatltlantische effectenmarkt ontstaan. Dat schrijft zondag althans The Sunday Times in Londen.
De Britse zondagskrant wijst erop dat de adviseurs en directies van beide vennootschappen in het week-end bijeen waren om het akkoord rond te krijgen. Dergelijk akkoord zou de totstandkoming betekenen van een groep met een waarde van 20 miljard dollar (15,65 miljard euro).

Volgens The Sunday Times zou de gemeenschappelijke directie van de nieuwe vennootschap haar hoofdzetel hebben in New York. De twee beurzen zelf zouden op bestuurlijk vlak afzonderlijke entiteiten blijven. De Britse zondagskrant brengt het nieuws zeer affirmatief maar noemt geen bronnen.

Verschillende scenario's

Op 16 mei meldde The Wall Street Journal al dat de NYSE Group, de eigenaar van de New York Stock Exchange, en Euronext, praatten over een fusie. Toplui van beide beursbedrijven zouden elkaar de dag daarvoor ontmoet hebben in New York, luidde het toen.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant circuleerden toen enkele fusiescenario’s. De aandeelhouders zouden kunnen ingaan op een gemengd bod met cash en aandelen in een nieuw bedrijf, dat zijn belangrijkste notering zou krijgen in New York. De marktwaarde van de NYSE wordt geschat op 11 miljard dollar, die van Euronext op 8 miljard euro.

De combinatie Euronext-NYSE zou 3.800 genoteerde vennootschappen tellen met een totale marktkapitalisatie van 19.000 miljard euro. Dat zou een tegengewicht vormen tegen de verwachte toenadering tussen de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq en de Beurs van Londen.

De Nasdaq is overigens sinds een maand de belangrijkste aandeelhouder geworden van de Beurs van Londen, de London Stock Exchange (LSE). Vrijdag nog kondigde de Nasdaq aan dat ze over de blokkeringsdrempel van 25 procent was geraakt die het mogelijk maakt elke belangrijke beslissing bij de LSE tegen te houden.

De gesprekken Euronext-NYSE zouden al ,,ver gevorderd'' zijn, klonk het half mei nog. Euronext zou al geïnformeerd hebben bij de Franse beursautoriteit (AMF) of ze een bezwaar heeft tegen een dergelijke fusie. NYSE noch Euronext wilden medio mei commentaar kwijt.

In de overnamestrijd van Euronext deed Deutsche Börse op het einde van die week, 19 mei, evenwel een nieuwe zet. De beurs uit Frankfurt stelde een fusie van gelijken voor met Euronext. In een persbericht zei Deutsche Börse dat het met een fusie van gelijken grotere synergieën verwacht ,,dan van welke combinatie ook''.

Maandag komt de raad van bestuur van Euronext bijeen. Die moet de verschillende biedingen voorstellen aan de aandeelhouders die in algemene vergadering bijeenkomen in Amsterdam. Vrijdag werd het nieuwe voorstel van Deutsche Börse om tot een verstandshuwelijk met Euronext te komen maar koel onthaald bij de paneuropese beursoperator. Tegelijk verklaarde Euronext zich bereid te praten met de Beurs van Milaan.

Een alliantie met Frankfurt zou het voordeel hebben snelle winsten te kunnen genereren, maar is uiteraard minder ambitieus dan een fusie met New York.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig