BRUSSEL - N-VA voorzitter Bart De Wever vindt dat een serener debat na de moorden in Antwerpen het Vlaams Belang veel meer in de problemen had gebracht dan nu. Door het Vlaams Belang en zijn kiezers verantwoordelijk te stellen voor de moorden, zoals minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht deed, haalt men het Vlaams Belang net uit de problemen, zei De Wever zondag in De Zevende Dag op Eén.

Na de moord op de Nederlandse politicus Pim Fortuyn stelde het Vlaams Belang dat links het klimaat had geschapen waarin dit mogelijk was. De tegenstanders van het Vlaams Belang doen nu net hetzelfde en verlagen zich daardoor tot het niveau van het Vlaams Belang, stelde De Wever.

Volgens hem wint de partij net daardoor opnieuw aan vertrouwen. ,,Had men dit serener aangepakt, denk ik dat het voor het Vlaams Belang veel ambetanter was geweest'', zegt De Wever, die de uitspraken De Gucht ,,grotesk'' en ,,over the top'', noemde.

Ook VLD-parlementslid Jean-Marie Dedecker is niet van mening van de kiezers van het Vlaams Belang mee verantwoordelijk zijn voor de moorden. ,,Niemand zegt dat de Waalse kiezers verantwoordelijk zijn voor de corruptie bij de PS'', stelde Dedecker, die De Gucht wel ,,een goede minister van Buitenlandse Zaken'' vindt.

Dedecker meent wel dat het Vlaams Belang duidelijk afstand moet nemen van de extremisten, ,,die ze in hun kielszog meeslepen''. Maar de andere partijen moeten oplossingen zoeken voor bepaalde problemen, zoals criminaliteit in de steden of de hoge werkloosheid bij allochtonen, meent hij, want die problemen werken racisme in de hand.

Filip Dewinter van het Vlaams Belang herhaalde dat de moorden de daad zijn van een geïsoleerd individu en dat het ,,volkomen fout is hiervoor een hele bevolkingsgroep te stigmatiseren''.

Volgens Dewinter moet men de aanleiding tot racisme, zijnde ,,het falen van de multiculturele samenleving'', aanpakken. Wel moet de overheid rekening houden met de kritiek van de mensen, ,,die niet altijd fijnzinnig is''. ,,Als de toon soms fout zit, ben ik bereid daar afstand van te nemen'', zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig