BRUSSEL - Er worden de jongste 25 jaar steeds meer twee- of meerlingen geboren en algemeen werd ervan uitgegaan dat dit het resultaat was van het toenemende aantal ouders dat hun toevlucht neemt tot vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar er blijkt een veel natuurlijker reden voor te bestaan, zo meldt de Sunday Times: een glas melk.

Die ontdekking deden onderzoekers aan het Long Island Jewish Medical Center in New York, die probeerden na te gaan waarom het aantal tweelingen dat in de Verenigde Staten werd geboren tussen 1980 en 2003 met maar liefst 75 procent steeg. Hun onderzoek bevestigde dat het gebruik van vruchtbaarheidstherapieën een rol speelde bij die groei, maar dat is slechts een deel van het hele verhaal.

Zeker even belangrijk blijkt het dieet te zijn dat de aanstaande moeder nuttigt. Vrouwen die geen vlees of zuivelproducten eten bleken namelijk vijfmaal minder meerlingen op de wereld te zetten dan vrouwen die wel vlees en vooral zuivelproducten gebruiken. Want met name die zuivelproducten bevorderen de aanmaak van een eiwit dat insulineachtige groei factor (IGF) wordt genoemd en dat de eierstok ertoe aanzet meer eitjes los te laten, waardoor de kans groter wordt dat twee of meer eitjes tegelijk worden bevrucht.

Onderzoeksleider dr. Gary Steinman zegt dat de nu gepubliceerde gegevens nog niet helemaal af zijn, maar staat achter de bevindingen onder meer door erop te wijzen dat tijdens periodes waarin voedsel schaars is, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, het aantal tweelingen sterk daalt. Dat is volgens hem vermoedelijk toe te schrijven aan de afname in de IGF-concentraties bij jonge moeders.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig