BRUSSEL - Bij een ongeval met een Belgische bus in Spanje zijn zeker zeven doden gevallen, onder wie een kind. De meeste slachtoffers zouden Marokkanen zijn die op weg waren naar Brussel. Twee doden waren Belgen van Marokkaanse afkomst. Het ongeval gebeurde ter hoogte van Pedrezuela, op de snelweg van Madrid naar Burgos. Er vielen 23 gewonden, van wie zes er erg aan toe zijn. Familieleden van passagiers blijven voorlopig zonder officieel nieuws over het lot van hun naasten.
De reizigers kwamen met de ferry aan in het Zuid-Spaanse havenstadje Algeciras. Van daaruit reed de bus met Belgische nummerplaat naar Brussel. Er zouden 31 passagiers en twee chauffeurs aan boord zijn geweest.

Van de 33 inzittenden raakten er volgens de jongste berichten 23 gewond. Zes van hen zijn er erg aan toe.

Het ongeval gebeurde om 9.15 uur op de weg van Madrid naar Burgos, in bergachtig gebied met veel bochten. De bus kreeg een klapband, raakte van de weg af en belandde tegen een boom. Daarbij zou het dak van de bus gerukt zijn.

Er is een grootscheepse reddingsactie aan de gang. De hulpdiensten, een helikopter, de Madrileense brandweer en de Civiele Bescherming zijn ter plaatse om de slachtoffers bij te staan.

Familieleden zonder nieuws

Familieleden van de passagiers voelen zich intussen aan hun lot overgelaten. Er is nog steeds geen officieel nieuws over hun naasten, en bestaat ook heel wat verwarring over de passagierslijst. Het Brusselse reisbureau Sundus Travel, dat de busreizen van en naar Marokko organiseert en gelegen is aan de Zuidlaan, was vandaag in principe gesloten.

De directeur van Sundus Travel zei vanmiddag op de commerciële zenders VTM en RTL-TVi dat de bus volledig in orde was. ,,De verzekering en de technische controle waren in orde. Maar een klapband kan iedereen overkomen'', aldus de directeur van Sundus Travel.

Marokkaanse koning betaalt kosten ziekenhuis

De Marokkaanse koning Mohammed VI gaat de hospitalisatiekosten van de Marokkaanse gewonden betalen. De koning stuurde ook een delegatie naar Spanje om ter plaatse poolshoogte te nemen van de situatie van de gehospitaliseerde slachtoffers.

Crisisnummer

Buitenlandse Zaken heeft intussen een crisiscentrum geopend voor de familieleden van de slachtoffers van het busongeluk. Ze kunnen terecht op de telefoonnummers 02/501.40.00 en 02/501.40.01. Het centrum moet operationeel blijven tot middernacht, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in