Nieuwe aanpak jeugdwerkloosheid boekt resultaat
Foto: rr
BRUSSEL - De nieuwe aanpak van minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) om de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen sterk te doen dalen, kent een spectaculair succes. Dat blijkt uit de resultaten in Oostende, de stad die het nieuwe systeem als eerste uittest. In vier maanden zijn er al 37 procent minder jongeren zonder werk, weet Het Nieuwsblad op Zondag.

Het Nieuwsblad op Zondag kon de tussentijdse resultaten als eerste inkijken. Met een jeugdwerkloosheidgraad van 24 procent was Oostende een van de 13 Vlaamse steden en gemeenten waarvoor de Vlaamse regering in totaal 7,5 miljoen euro uittrok om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

De koningin der badsteden mocht het systeem testen, onder meer omdat SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte er beloofd had om de werkloosheid onder de -25-jarige laaggeschoolde jongeren te halveren tegen eind volgend jaar.

In 2005 waren er in Oostende gemiddeld 485 werkzoekende, laaggeschoolde jongeren. Tussen 1 januari en 1 mei van dit jaar is dat aantal al met 37 procent gedaald tot 301, zegt Johan Vande Lanotte. Bovendien volgen nu zo'n 50 jongeren een intensieve opleiding en nog 33 staan in de wachtrij om een opleiding te krijgen. Na de opleiding hebben ze effectief zicht op een job.

De reden van het succes is volgens Vande Lanotte dat alle betrokken partijen voor het eerst concreet samenwerken. ,,Het OCMW, de stad, de haven en de bedrijvenzone Plassendale, de VDAB en de RVA, allemaal hebben ze zich achter het project geschaard.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig