Finse ,,monsters'' winnen Eurovisiesongfestival
Foto: afp
De Finse metalgroep Lordi heeft het Eurovisiesongfestival in Athene gewonnen met het liedje ,,Hard Rock hallelujah''. België deed gisteren niet meer mee: Kate Ryan werd donderdag in de halve finale uitgeschakeld.

Lordi is een als gedrochten uitgedoste en geschminkte zeskoppige metalgroep die visueel en muzikaal een kruising vormt tussen Kiss, Manowar, King Diamond, Gwar en Rammstein. Op een gegeven moment kreeg de zanger de vleugels van een vleermuis. In de puurste Kiss-traditie was ook vuurwerk van de partij.

De band kreeg 292 punten van 38 stemmende landen, en bracht zo de eerste overwinning binnen voor Finland in 51 jaar Songfestival. Voor het eerst won ook een metalband.

Ook de zesde plaats van Litouwen, dat tot ongenoegen van het publiek in de Olympische basketballhall van Athene, de draak stak met het hele gebeuren, is een aanwijzing dat televotend Europa een afkeurende stem aan het festival kan geven. Het Eurosongfestival was overigens in het leven geroepen als een zoektocht naar het betere Europese lied.

Tweede werd Rusland met de vocaal sterk presterende zanger Dima Bilan, die een trucje met een uit een piano kruipende dame niet schuwde. Derde was Hari Mata Hari uit Bosnië-Herzegovina met een intieme folkballade en een door een Belgisch bedrijf geleverde sterrenhemel.

Show boven song

Zoals donderdag in de halve finale en overigens de jongste jaren herhaaldelijk bleek, was het lied ondergeschikt aan de show. Aan acrobatie grenzende dans en choreografie, trucjes, windmachines, schmink (niet in het minst Lordi) gaven de toon aan.

Er werd minder vals gezongen dan in de halve finale. Vooral Virginie Pourchai viel voor Frankrijk letterlijk en figuurlijk uit de toon. De zangeres eindigde op de derde laatste plaats.

Donderdag kon de door de VRT uitgestuurde Kate Ryan zich met haar liedje Je t'adore niet kwalificeren voor de finale.

De rangschikking

1. Finland 292 punten
2. Rusland 248
3. Bosnië-Herzegovina 229
4. Roemenië 172
5. Zweden 170
6. Litouwen 162
7. Oekraïne 145
8. Armenië 129
9. Griekenland 128
10. Ierland 93
11. Turkije 91
12. Macedonië 56
13. Kroatië 56
14. Noorwegen 36
15. Duitsland 36
16. Letland 30
17. Zwitserland 30
18. Denemarken 26
19. Groot-Brittannië 25
20. Moldavië 22
21. Spanje 18
22. Frankrijk 5
23. Israël 4
24. Malta 1

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig