GENT - Groen! gaat voluit voor een nieuwe regeringsdeelname. ,,Nu aan de kant blijven staan zou immers onverantwoord zijn'', zo zei Groen!-voorzitster Vera Dua zaterdag op het verkiezingscongres van Groen! in Gent. Het klimaatprobleem, armoedebestrijding en het streven naar een open samenleving staan voor de partij absoluut centraal.
Sinds de electorale afstraffing in 2003 telt Groen! geen vertegenwoordigers meer in Kamer of Senaat. Daar wil de partij na 10 juni verandering in brengen. De Vlaamse groenen mikken op zes zitjes in de Kamer en twee in de Senaat. Daarvoor zou een verdubbeling van het aantal stemmen nodig zijn, ofwel ongeveer 300.000 stemmen.

Volgens voorzitster Dua is Groen! de enige garantie dat er echt werk gemaakt wordt van het klimaatprobleem en het probleem van de groeiende armoede.

Dua nam het paarse beleid op de korrel. ,,Verhofstadt probeert de mensen wijs te maken dat je het klimaatprobleem kunt oplossen door een taks op plastiek zakjes. Dat is de mensen bedriegen''. Ook Open Vld-voorzitter Bart Somers kreeg een veeg uit de pan. Die haalt volgens Groen! alleen de positieve cijfers rond werkgelegenheid aan.

,,Hij rekent altijd met plussen, nooit met minnen. Er zijn inderdaad jobs bijgekomen maar er zijn er nog meer verloren gegaan. Die worden gewoon niet meegeteld. Op die manier krijg je een nep-hoera-verhaal'', aldus Dua.

De Groen!-voorzitster spaarde ook Vlaams minister voor Economie Fientje Moerman (Open Vld) niet. Wegens het succes van de steun voor zonne-energie aan bedrijven raakt het budget op en wordt de financiering omgevormd tot een wedstrijd, zo stond zaterdag te lezen in de krant.

,,Je zou verwachten dat de kredieten dan verhoogd worden, maar neen, er komt een wedstrijd waarbij de beste het haalt. Voor ons is klimaat geen wedstrijd, maar een noodzaak'', aldus Dua.

Om een alternatief te bieden, heeft de partij een plan met tien speerpunten uitgewerkt. Daarin wordt onder meer gepleit voor een kimaatwet (met als streefdoel 30 pct minder broeikasgassen tegen 2020 en 80 pct minder tegen 2050), een maximumfactuur voor de huur en het optrekken van de ontwikkelingssamenwerking tot 0,7 procent van het bnp.

De partij ijvert ook voor meer diversiteit en ,,respect voor ieders identiteit''. ,,Wie een hoofddoek wil dragen, moet dat kunnen. Wie geen hoofddoek of keppel wil dragen moet dat ook kunnen'', aldus Dua.

Om op 10 juni een goed resultaat te halen, rekent de partij niet alleen op een generatie nieuwkomers, maar ook op een reeks opvallende kandidaten uit de artistieke wereld zoals auteurs Anne Provoost en Peter Verhelst en mensen uit de muziekwereld zoals Tom Kestens en Gert Bettens.

De partij besliste ook om haar twee burgemeester in de strijd te gooien. Zo zal Willy Minnebo, Groen!-burgemeester in Zwijndrecht, de Senaatslijst duwen en zal Ingrid Pira, burgemeester van Mortsel, samen met Mieke Vogels de Antwerpse Kamerlijst duwen. Op het congres werd in extremis ook nog een probleem met de opvolgerslijst voor de Kamer in Oost-Vlaanderen opgelost. Daar stonden namelijk twee vrouwen op plaatsen één en twee en omwille van de man-vrouwgelijkheid mag dat niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in