AMMAN - Een groep van 88 Palestijnen die probeerden vanuit Irak naar Jordanië te vluchten, zit vast in het niemandsland tussen de twee landen. Jordanië laat geen vluchtelingen uit Irak toe, omdat het land al zwaar belast is door grote aantallen Palestijnen die ontheemd zijn geraakt door de oorlogen met Israël.

Zeker vijftien Palestijnen zijn recentelijk in Bagdad door geweld om het leven gekomen, zei Ihab Tayem, een van de vluchtelingen. Hij zei niet te weten wie achter de moorden zat. De groep is Bagdad ontvlucht omdat de veiligheidssituatie er zo verslechterd is dat ze niet meer konden blijven.

Peggy Gish, van de Amerikaanse organisatie Christian Peacemaker Teams die de Palestijnen vergezelde naar de grens, kon niet bevestigen dat Palestijnen in Irak het doelwit zijn van moordpartijen. Ze zei dat haar organisatie bezig is met het verzamelen van getuigenissen van Palestijnen van wie onlangs familieleden zijn vermoord.

Kritiek op hulp

Een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei dat de organisatie weinig voor de Palestijnse vluchtelingen kan doen, omdat ze beperkte toegang heeft tot het grensgebied. Ze bekritiseerde de Christian Peacemaker Teams vanwege de hulp aan de Palestijnen. De organisatie weet dat Jordanië geen vluchtelingen toelaat, die daardoor aan verdere ontberingen worden blootgesteld.