Bush waarschuwt voor chantage Iran
Foto: rtr
WASHINGTON - Als Iran een kernwapen ontwikkelt, kan het de wereld chanteren. De VS dringen dan ook aan op een diplomatieke oplossing voor Iran. Dat heeft de Amerikaanse president George W. Bush vanmiddag tijdens een persconferentie in het Witte Huis gezegd.
In bedekte termen sloot Bush een rechtstreekse Amerikaanse interventie in Iran uit. De onderhandelingen moeten in handen blijven van de EU3 (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië), vindt hij. ,,Onze taak is ervoor te zorgen dat de internationale wil sterk blijft, zodat we dit probleem via diplomatieke weg kunnen oplossen.''

Diplomatieke onderhandelingen over het Iraanse kerndossier tussen de EU3 en Iran leverden geen oplossing op. Het dossier werd daarop verwezen naar de VN-Veiligheidsraad, waar de EU3 en de VS samen met Rusland en China een manier zoeken om de Iraanse ,,nucleaire ambities'' in te dammen.

Irak

Tijdens de persconferentie kwam ook de oorlog in Irak ter sprake. ,,We geven toe dat er geweld is, religieus geweld, maar volgens mij zijn de Irakezen vastberaden dat ze geen burgeroorlog willen'', zei Bush.

Hij reageerde hiermee op uitspraken van de Iraakse oud-premier Iyad Allawi. Die verklaarde zondag dat er in Irak een etnische zuivering bezig is en dat het land zich in een burgeroorlog bevindt.

De aanhoudende kritiek op het Irak-beleid van het Pentagon is volgens Bush geen reden om Amerikaans minister van Defensie Rumsfeld te ontslaan. ,,Hij levert prima werk'', klonk het.

Bush gaf toe dat de vijand de VS tot een andere tactiek heeft gedwongen, waardoor tijd verloren ging. Oorlogsplannen zien er echter altijd goed uit op papier, ,,tot men de vijand ziet''.

Hij zei nog dat een besluit over terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak zal worden genomen door toekomstige presidenten en Iraakse leiders. Dat betekent dat de Amerikanen, als het aan Bush ligt, nog zeker tot en met 2008 in Irak zullen blijven.