Meer ooginfecties door verkoop lenzen via internet
Foto: rr
BRUSSEL - Mensen die via het internet wegwerplenzen kopen, hebben vaker te kampen met ooginfecties. Als ze niet op tijd naar de dokter gaan, riskeren ze een operatie te moeten ondergaan. Oogartsen krijgen steeds vaker patiënten over de vloer die hun contactlenzen via het net kochten, maar eigenlijk niet het juiste type aanschaften. Dat kan ernstige problemen zoals gezichtsverlies met zich meebrengen.
,,Jaarlijks worden in het Universitair Ziekenhuis van Gent gemiddeld 20 hoornvliestransplantaties uitgevoerd door complicaties met contactlenzen'', zegt dokter Veerle Beirnaert, oogarts in het Universitair Ziekenhuis Gent. ,,Tientallen, meestal jonge mensen, zitten met beschadigde ogen door onoordeelkundig gebruik van lenzen. Aanpassing van contactlenzen is een medische handeling die onder de bevoegdheid van de oogarts valt.'', aldus de arts.

De handel in contactlenzen op het internet tiert welig, al moet gezegd dat Nederlandse contactlenzendragers nog veel meer op het net surfen om lenzen te kopen dan Belgen. Er is geen voorschrift voor nodig, het is goedkoper en de lenzen worden thuis opgestuurd.

,,Ergens klopt het niet dat mensen zomaar lenzen via het internet bestellen. Niemand stopt toch ook zomaar een kunstgebit in zijn mond zonder tussenkomst van de tandarts'', zegt dokter Annet Geerards op de website van het Oogziekenhuis in Rotterdam (OZR).

Toch komt het fenomeen alsmaar vaker voor. Dat gaat van professioneel opgezette websites van erkende producenten tot tweedehandslenzen die op eBay te koop worden aangeboden. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) opent binnenkort een meldpunt voor hoornvliesinfecties bij contactlenzendragers.

Bedoeling is objectieve gegevens te verzamelen over de ontstane problemen door het gebruik van goedkope wegwerplenzen of de verkeerde lenzenvloeistof. Aan de hand van de meldingen zal de problematiek in kaart gebracht worden. Ook Belgische lenzendragers hebben nog heel wat te leren, al is zo’n meldpunt hier niet aan de orde.

Lenzendragers doen er goed aan af en toe de oogarts te raadplegen en altijd de handen te wassen voor ze hun lenzen inbrengen, zegt dokter Beirnaert. Ook de lenshouder moet regelmatig vervangen worden en het is absoluut aangewezen om het juiste type lenzenvloeistof te gebruiken. Vloeistoffen voor zachte lenzen verschillen van die voor vormstabiele (vaste) lenzen. De complicaties aan het hoornvlies van de ogen worden vooral veroorzaakt door zachte lenzen. De meeste lenzendragers kiezen voor dit type omdat ze comfortabel zitten, er minder makkelijk vuiltjes in komen en ze geschikter zijn om te sporten. Zachte lenzen zijn wel duurder.