LATRUN - Israëlische commando’s hebben op de weg tussen Jeruzalem en Tel Aviv een bestelbus met explosieven gestopt. Ook werden tien verdachten aangehouden. Aangenomen wordt dat daarmee een aanslag is voorkomen.
De aanhouding, bij het knooppunt Latrun, vormde het einde van een vijftien minuten durende achtervolging, compleet met sirenes, helikopters en zwaarbewapende commando’s op motoren. Het verkeer op de autoweg kwam ruim een uur stil te liggen.

Agenten dwongen de tien inzittenden met hun gezicht naar beneden in een veld te gaan liggen en zich tot op hun ondergoed uit te kleden. Een van de verdachten zou behoren tot de Islamitische Jihad, die het afgelopen jaar herhaaldelijk aanslagen uitvoerde en zich niet gebonden acht aan enig bestand. De verdachte zou afkomstig zijn uit Yamoun, een dorp op de Westelijke Jordaanoever dat in het weekeinde het toneel was van een mislukte operatie van het Israëlische leger. In de bestelbus die tegengehouden werd, werd een tas met 7 kilogram explosieven aangetroffen.

De verijdelde aanslag kan ook verband houden met de Israëlische raid op een Palestijnse gevangenis, vorige week op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij werden zes door Israël gezochte Palestijnen opgepakt.

Verkiezingen

Een succesvolle aanslag had vergaande consequenties voor de verkiezingen van 28 maart kunnen hebben. De Kadima-partij, die in de peilingen aan de leiding gaat, wordt er door haar radicalere rivalen van beschuldigd te veel concessies te doen aan de Palestijnen.

De Israëlische autoriteiten stelden met het oog op de verkiezingen een inreisverbod voor Palestijnen in. Ook werd twee maanden geleden het goederenvervoer via de Karni-overgang in de Gazastrook aanzienlijk beperkt, waardoor in de Gazastrook een tekort aan meel en zuivelproducten ontstond. Gisteren werd de overgang deels opengesteld, maar ze ging na ongeveer een half uur al weer dicht. Vandaag ging ze opnieuw open.

Ongeveer de helft van de 730.000 bewoners van de Gazastrook is afhankelijk van voedseldistributie. VN-medewerkers zeggen dat slechts 10 procent van de capaciteit van Karni wordt benut. Palestijnen beschuldigen Israël ervan de Karni-overgang te sluiten in verband met de verkiezingszege van de Hamas in januari.