LONDEN - Zo’n 15 miljoen Britten die door de regering zijn gedwongen om te investeren in staatsobligaties, dreigen een deel van hun spaargeld te verliezen. ,,Jammer’’, reageert de regering-Blair.
Toen in 2004 tienduizenden Britten hun pensioenspaarcenten verloren door het instorten van de fondsen, werd de pensioenindustrie door premier Tony Blair en minister van Financiën Gordon Brown gedwongen om meer te investeren in staatsobligaties. Voor veel Britten dreigt die maatregel nu verkeerd af te lopen. Afgelopen maand alleen al verloren de pensioenfondsen voor 3,8 miljard pond (ongeveer 5,5 miljard euro) aan de staatsobligaties. Voor elke gepensioneerde die een bedrijfspensioen krijgt, zou dat verlies neerkomen op 460 pond (660 euro). Dat is meer dan een werknemer gemiddeld op drie weken verdient, zo berekende persagentschap Bloomberg.

De ombudsvrouw van het Britse parlement, Ann Abraham, vroeg vorige week nog in een rapport dat de regering 85.000 werknemers die hun geld zijn kwijtgeraakt door de ineenstorting van de pensioenfondsen, zou vergoeden. Volgens de ombudsvrouw waren de overheidsbrochures die de burger moesten inlichten over de pensioenfondsen van bedrijven immers ,,onvolledig, inconsistent, onduidelijk en vaak inaccuraat’’.

Minister van Werk en Pensioenen John Hutton antwoordde dat de brochures geen gedetailleerd financieel advies pretendeerden te geven. Volgens premier Tony Blair kan de regering ook niet verantwoordelijk gehouden worden voor het faillissement van die pensioenfondsen. Een compensatie zou bovendien 15 miljard pond kosten, hetgeen een ,,precedent met buitengewone financiële proporties zou scheppen voor deze en andere regeringen’’, klonk het nog.

Tegen 2046 zal een op vier Britten met pensioen zijn, een stijging met 16 procent in vergelijking met vandaag, zo blijkt uit ramingen van de regering.