ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft een 35-jarige man die vorig jaar Campina, Unilever en vijf andere bedrijven probeerde af te persen, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Volgens de rechtbank zijn alle feiten waarvan de man werd verdacht, bewezen. De afperser dreigde er in november mee producten van onder meer Campina, Unilever, Super de Boer en Friesche Vlag te vergiftigen met onkruidbestrijdingsmiddelen als de bedrijven hem niet zouden betalen. De verdachte eiste bedragen van 20.000 tot 40.000 euro.

Nog voor hij zijn dreigement kon uitvoeren, werd hij aan een geldautomaat in Groningen gearresteerd terwijl hij controleerde of er al geld gestort was.

De man heeft zeven pogingen tot afpersing op zijn naam staan. Volgens het openbaar ministerie, dat twee weken geleden vier jaar cel eiste, brachten de schriftelijke bedreigingen schade toe aan de getroffen bedrijven.

De verdachte werd enkele jaren geleden al veroordeeld voor het afpersen van ruim twee miljoen euro van het bouwbedrijf Strukton.