MADRID - In Spanje zijn 32 mensen aangeklaagd omdat zij zouden hebben geprobeerd het Nationale Gerechtshof op te blazen. Het hof is het centrum van het onderzoek naar terroristische activiteiten.

De 32 mannen zijn aangeklaagd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, samenzwering tot een terroristische daad en vervalsing van documenten. De tenlastelegging, die vandaag openbaar werd gemaakt, dateert van 13 maart.

De meeste verdachten werden eind 2004 al gearresteerd. Het gaat hoofdzakelijk om Algerijnen en Marokkanen.

Iedereen doden

Volgens rechter Fernando Grande-Marlaska wilden de verdachten een vrachtwagen met 500 kilogram explosieven tot ontploffing brengen tegen het hooggerechtshof en daarbij ,,iedereen binnen het gebouw doden''. In het gerechtsgebouw werken ongeveer 1.000 personen.

,,In een klap zouden ook de archieven vernietigd worden die opgeslagen liggen in het gebouw en die onder andere de dossiers bevatten van de strijdmakkers van de beschuldigden'', zo luidde het nog.

Real Madrid

Andere doelwitten waren onder andere Bernabeu, het stadion van voetbalclub Real Madrid, twee treinstations en de zetel van de politieke partij Partido Popular (PP), zo blijkt uit documenten die werden teruggevonden bij een van de leiders van de groepering, Addila Mimon.

De beschuldigingen staan los van de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid, waarbij 191 mensen het leven lieten. Wel hebben verschillende verdachten banden met een van de belangrijkste verdachten van de aanslagen van 11 maart, Allekema Lamari. Hij pleegde op 3 april 2004 zelfmoord.