Kwaliteit Goudse kaas brokkelt af
Foto: rr
BRUSSEL - De Goudse kaas, de bekendste en meest gegeten kaas van Nederland, is niet meer wat ie geweest is. Omdat de kwaliteitseisen sinds 1 januari naar beneden zijn bijgesteld, verwacht de branche dat er kaas van mindere kwaliteit op de markt komt, terwijl die wel Goudse kaas heet.
,,De Nederlandse kaasbranche heeft liggen slapen en daardoor hebben we de term Goudse kaas niet vast kunnen leggen'', aldus een woordvoerder van de sector.

Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel en weegt ongeveer 15 kg. De boerenkaas wordt niet in Gouda zelf, maar in de regio errond gemaakt. De soort dankt zijn naam aan het feit dat hij al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld. De kazen worden ook in het buitenland onder deze naam gemaakt. De soortnaam en vorm zijn niet beschermd.

Wél kenmerkend was het vetgehalte van minstens 48+ (in werkelijkheid rond de 51+). Was, want sinds de versoepeling van een aantal regels is die beperking tot 48 procent vervallen, net als de minimale rijpingstermijn en de rijksmerken. De gevolgen zijn groot. ,,Als er voorheen bijvoorbeeld tien liter melk in een kilo kaas zat, dan kan dat bijvoorbeeld nu acht of negen zijn. Er is dus een groot risico op een behoorlijke kwaliteitsvermindering. Die zie je dan vooral aan de onderkant van de markt.'', klinkt het.

En de kaasbranche heeft het zo al moeilijk. De omzet nam vorig jaar af met ongeveer 4 procent, terwijl de consumptie met 1 procent terugviel. Voor de consument is het bovendien moeilijk te zien welke Goudse kaas van goede of van mindere kwaliteit is.