België scoort slecht in opleiding werklozen
BRUSSEL - Van al het geld dat Belgische overheden uitgeven voor de activering van werklozen, gaat 18 procent naar de opleiding van die werklozen. Het gemiddelde van de 15 oude EU-lidstaten ligt op 40 procent. Dit blijkt uit een overzicht van het Europees statistisch bureau Eurostat. Uit dat overzicht blijkt dat België kampioen is inzake ,,directe jobcreatie'' als vorm van activering.
Belgische overheden gaven in 2003 2,7 miljard euro uit aan de activering van werklozen (hen aan werk helpen, in plaats van het 'passieve' ontvangen van stempelgeld). 1,3 miljard euro ging naar directe jobcreatie (genre dienstencheques), nog geen half miljard ging naar opleiding.

België bevindt zich hiermee in een extreme positie binnen de Europese Unie. De directe jobcreatie is in alle andere oude lidstaten geringer, meestal zelfs veel geringer. De geldmiddelen voor opleiding zijn overal ruimer, meestal veel ruimer.

Uit het overzicht blijkt verder dat de opleidingen van werklozen in België nagenoeg volledig in een klaslokaal verlopen. Training op de werkplek is een uitzondering. Ook daarmee is België binnen Europa een uitzondering.