BRUSSEL - De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans trekt, zoals verwacht, de lijst van de PS tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend is de tweede plaats voor schepen Faouzia Hariche, die onlangs nog een poos waarnemend burgemeester was. Hariche kreeg toen veel tegenwind van de Vlaamse pers omdat ze als burgemeester van een tweetalige stad geen woord Nederlands sprak.

Een cynische Thielemans zei tijdens de voorstelling van de lijst dat het precies aan sommige Vlaamse media te danken is dat Hariche nu op de tweede plaats prijkt. ,,Ze hebben haar op de kaart gezet.''

De huidige schepen van Burgerlijke stand, Jean-Baptiste De Crée, komt niet voor op de lijst. ,,Sommigen zullen ontgoocheld zijn'', zei Thielemans daar laconiek over. Een andere PS-schepen, de populaire Carine Vyghen, krijgt de vierde plaats. ze staat net achter kamerlid en OCMW-voorzitter Yvan Mayeur. De Crée en Vyghen kwamen onlangs nog in aanvaring met de burgemeester en dreigden uit de partij te stappen.

De PS stelde de lijst volledig samen volgens het ritsprincipe en wisselt dus telkens een man af met een vrouw. Enkel de laatste plaats wijkt daarvan af.

De bekende Joodse activiste Simone Susskind duwt de lijst. Op de vijfde plaats staat een nieuwkomer. Het gaat om Philippe Close, de kabinetschef van Thielemans. Op de zesde stek komt schepen Marie-Paule Mathias. Ze werd tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen verkozen voor Ecolo, maar stapte vorig jaar over naar de socialisten.

Nipt goedgekeurd

De achterban van de PS keurde de lijst gisteren goed met een heel nipte meerderheid van 50,2 procent. Volgens Thielemans wil dat niet zeggen dat het daarom een verzwakte lijst is. ,,Eens de democratie gesproken heeft, sluiten we de rangen. Deze lijst is het resultaat van een sterk debat en dat is niet ongebruikelijk in onze partij.''