Gedenksteen prinses Diana ,,slecht beheerd''
Foto: rr
LONDEN - De fontein die in het Londense Hyde Park werd opgetrokken ter nagedachtenis van prinses Diana, is ,,slecht ontworpen en slecht gebouwd''. Tot die conclusie kwam een Britse parlementaire commissie. De fontein, op 7 juli 2004 ingehuldigd door koningin Elizabeth II, bracht al heel wat problemen met zich mee.
,,Die problemen zijn het gevolg van elementaire fouten in het beheer'', stelt de Public Accounts commissie van het Britse Lagerhuis in haar rapport. De Diana-fontein kostte de belastingbetaler al 5,2 miljoen pond (7,6 miljoen euro). Jaarlijks kost het onderhoud van de granieten gedenksteen 250.000 pond (400.000 euro).

In een antwoord aan de commissie rechtvaardigt het Britse ministerie van Cultuur de cijfers met het feit dat de fontein ,,gemaakt is uit duurzaam graniet dat ook over 200 jaar nog in goede staat zal zijn''. ,,De problemen die er in het begin waren zijn nu volledig van de baan'', aldus nog het ministerie.

De fontein ter nagedachtenis van prinses Diana ging in juli 2004 open voor het publiek, maar moest sindsdien al drie keer worden afgesloten voor bezoekers voor een totale duur van vijf maanden.

De eerste keer gebeurde dat slechts 24 uur na de inhuldiging, omdat de fontein overstroomde door een ophoping van dode bladeren. Enkele maanden later werd het monument opnieuw gesloten voor bezoekers omdat de tegels langs de waterpartij te glad waren en de toeristen deden uitglijden. Ten slotte werd de Diana-fontein een derde keer gesloten van januari tot april 2005 om de grasperken rond het monument te vervangen.

Diana, de ex-vrouw van de Britse kroonprins Charles, overleed in een auto-ongeval in Parijs in augustus 1997.