NEW DELHI - De Indiase regering onthaalt het standpunt van België over het overnamebod van de groep Mittal Steel op Arcelor gunstig. Dat verklaarde Kamal Nath, de Indiase minister van Handel en Industrie, dinsdag na een onderhoud met Jean-Claude Marcourt, de Waalse minister van Economie (PS).
Nath ziet in de Belgische houding een ,,openheid van geest''. Toen Lakhsmi Mittal, de baas van Mittal Steel, zijn plannen met de Europese staalgroep bekend maakte, lieten de Luxemburgse en Franse regering weten vijandig te staan tegenover het project. In tegenstelling tot hun buren verkoos de Belgische overheid voorzichtig te zijn en zich onpartijdig op te stellen.

De regering deelde mee dat ze het industriële project van de Indiase zakenman wilde onderzoeken vooraleer zich erover uit te spreken. ,,Het is een dossier voor de aandeelhouders en de industriële deskundigen en niet voor de regeringen. Dat is wat ik gezegd heb en wat mijn regering gezegd heeft. Het zijn de aandeelhouders die beslissen. We zijn erg blij dat België en Wallonië het project niet zien als dat van een Indiër'', benadrukte Nath.

Hartelijke betrekkingen

,,De nationaliteit vormt geen probleem, maar de aandeelhouders en het industriële project wel. Als het project van Mittal goed is voor de arbeiders en de aandeelhouders, zouden ze niet begrijpen dat we er een probleem van maken dat Mittal Indiër is. Ik heb altijd gezegd dat het eerste probleem voor ons de vestigingen in België, en in het bijzonder in Wallonië, waren. Dat blijft het geval vandaag. Het zijn de industriële projecten die de doorslag zullen geven voor de Waalse regering'', legde Marcourt op zijn beurt uit.

Volgens de Indiase minister ligt de Belgische houding in de lijn met de goede relaties die de twee landen met elkaar onderhouden. ,,We hebben al goede relaties met België. Die houding is conform de hartelijke betrekkingen die we onderhouden'', voegde hij eraan toe.

Het Waalse gewest bezit nog 2,4 procent van het kapitaal van de Arcelor-groep die actief is in de industriële bekkens van Charleroi en Luik. India is niet direct betrokken bij het overnamebod van Mittal Steel, want de zakenman bezit geen vestigingen in het land.