Volvo verwerft 13 procent van Nissan Diesel
V.l.n.r.: Carlos Ghosn (Nissan), Iwao Nakamura (Nissan Diesel) en Leif Johansson (Volvo). Foto: epa
TOKYO - De Zweedse autobouwer Volvo heeft zich met een participatie van 13 procent ingekocht bij de Japanse vrachtwagenbouwer Nissan Diesel. Volvo betaalde daarvoor 1,5 miljard Zweedse kroon (195 miljoen dollar), zo meldden beide bedrijven dinsdag in Tokyo.
Door de overeenkomst, waardoor Volvo meteen de grootste aandeelhouder van Nissan Diesel wordt, krijgt het Scandinavische bedrijf de mogelijkheid om binnen een periode van vier jaar de overige 6 procent van de aandelen te kopen die nu nog in het bezit zijn van Nissan Motor. Het belang in Nissan Diesel geeft Volvo, de op één na grootste vrachtwagenbouwer ter wereld, ook een mogelijkheid om de Chinese markt te betreden. Daar heeft het Japanse bedrijf overigens al een alliantie met Dongfeng Motor Corp.

Volgens Carlos Ghosn, de topman van Nissan, kan weinig winst gemaakt worden met de bouw van vrachtwagens. De bedoeling is dan ook om Nissan Diesel volledig van de hand te doen. Nissan zal zich concentreren op personenwagens, zei hij. Dit boekjaar verwacht Nissan een zesde opeenvolgende recordwinst. In 2001 kocht Volvo de vrachtwagendivisie van Renault. Het Franse Renault heeft 44 procent van Nissan in handen en ongeveer 20 procent van Volvo.