Puntentelling Eurosong drastisch ingekort
Foto: belga
ATHENE - Bij de volgende editie van het Eurovisiesongfestival, in Athene, zal de zeer geliefde en dikwijls razend spannende puntentelling er totaal anders uitzien. De ,,woordvoerders'' van de lidstaten van de Europese Radio Unie zullen tijdens hun interventie enkel nog de drie beste scores vernoemen, dus de punten twaalf, tien en acht. Intussen raakte ook bekend dat Kate Ryan als zevende zal aantreden met haar liedje ,,Je t'adore''.
Bij de puntentelling gaat België als negende de punten van de televoting (enkel) aan de concurrentie toekennen. Slovenië opent, Turkije sluit af.

De laagste punten (van 1 tot 7) komen in de nieuwe puntentelling automatisch op het scorebord. Alleen de drie laatste landen die punten toekennen, zullen dit wel voluit en dus zoals vroeger doen.

Door de ingreep zal die fase van het festival korter en volgens de organisatoren gevatter worden.

Er zijn dit jaar 37 deelnemers waarvan 23 eerst met elkaar in competitie komen tijdens de halve finale op 18 mei. De finale is twee dagen later, met veertien rechtstreeks geplaatsten.

Na een interne rel omtrent de bijdrage van Servië-Montenegro heeft dat land zijn deelname ingetrokken. Het leidt ertoe dat Kroatië rechtstreeks voor de finale is geplaatst.

Maar Servië-Montenegro zal wel nog punten toekennen. Zodat de Belgische Kate Ryan bij doorstoten naar de finale in theorie punten van 37 landen kan krijgen. Later vandaag wordt de rangorde van de halve en de echte finale bekendgemaakt.