Dertig Iraakse gevangenen bevrijd door rebellen (update)
Foto: afp
MUQDADIYA - Bij een raid door rebellen in Irak zijn vanmorgen minstens negentien Iraakse politieagenten omgekomen en dertien gewond geraakt. De actie richtte zich tegen een politiecommissariaat in Muqdadiya, een stad op een honderdtal kilometer ten noorden van Bagdad. Bij de raid kwamen ook een dertigtal gevangenen vrij.
Het politiecommissariaat in Muqdadiya bestaat uit een gevangenis en een rechtbank. In het gebouw zaten zo'n 250 gedetineerden. Daarvan zijn er 33, die zijn beschuldigd van terroristische acties, kunnen ontsnappen.

Negentien bewakers kwamen bij de aanval om het leven. Ook de bewaker van een nabijgelegen gerechtsgebouw en tien aanvallers werden gedood. Bij de aanval werden een twintigtal politiewagens vernield.

De aanval vond vroeg in de ochtend plaats. De rebellen reden met wagens en vrachtwagens naar het politiecommissariaat en namen het onder vuur met automatische wapens en granaten. Ze trokken zich terug toen het Iraakse leger met versterkingen ter plaatse kwam.

Toen ze wegvluchtten, brachten ze een reeks bommen tot ontploffing die langs de kant van een weg lagen. Zeker 28 mensen, onder wie een aantal burgers en vijftien van de aanvallers, raakten gewond.