ISLAMABAD - Pakistan dinsdag voor de tweede keer met succes een kruisraket uitgetest die een kernkop kan meevoeren, zo heeft het Pakistaanse leger bekendgemaakt.

De zelf vervaardigde raket van het type Hataf-VII heeft een reikwijdte van 500 km. Het tuig trof zijn doelwit precies, aldus het Pakistaanse leger.

President Pervez Musharraf heeft de test bijgewoond. Hij heeft gezegd dat ,,geloofwaardige minimale afschrikking'' de hoeksteen blijft van de veiligheidsstrategie van zijn land.

Pakistan testte in augustus vorig jaar voor het eerst een raket van eigen makelij uit die een atoomkop kan transporteren. De beide atoommachten Pakistan en India proberen geregeld raketten uit die kernkoppen kunnen vervoeren.

India was niet vooraf op de hoogte gebracht. Woordvoerder Tasnin Aslam van Buitenlandse Zaken zei dat dat niet hoefde gezien New Delhi een door Islamabad voorgestelde meldingsplicht voor kruisraketten van de hand had gewezen. Beide landen brengen elkaar wel op de hoogte bij proeven met ballistische raketten.

Sinds hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 hebben Pakistan en India al drie oorlogen uitgevochten, waarvan twee over Kasjmir. Twee jaar geleden startten Islamabad en New Delhi vredesonderhandelingen op.