Staking bij SPE breidt uit
Foto: belga
GENT - Bij de productiecentrales en de klantendienst van SPE/Citypower in Gent staan sinds dinsdag stakersposten. Dat zegt de liberale vakbond ACLVB. Het personeel voert actie uit vrees voor jobverlies en een verhuis naar Hasselt.
De sociale onrust brak vorige week uit bij de klantendienst van Citypower in Gent, en breidde maandag uit naar de productievestigingen van SPE in Harelbeke en in Gent. Volgens de liberale vakbond staan er sinds dinsdagmorgen stakersposten, zowel aan de productiecentrales in Gent en Harelbeke alsook aan de klantendienst.

Maar volgens woordvoerder Robberechts lagen de productiesites in Gent sowieso al stil, de één om economische redenen, de andere omwille van een revisie. Klopt, zeggen de bonden, maar door de staking loopt de revisie natuurlijk ook vertraging op. Harelbeke was tot gisteren in werking en ondervindt volgens Robberechts wel een ,,beperkte impact'' van de staking, maar daarvoor zoekt SPE zo snel mogelijk een oplossing.

Deurwaarder

Tegen de stakersposten zal SPE vooralsnog niet optreden, bijvoorbeeld door het sturen van een deurwaarder. ,,Wij willen niets doen dat als een provocatie gepercipieerd zou kunnen worden'', aldus Robberechts. Maandag besliste 80 procent van het Citypower-personeel om de staking die vorige week even uitbrak in de Zuiderpoort, voort te zetten. Drie van de vier SPE-productiesites in Oost- en West-Vlaanderen sloten zich bij dit actiewoord aan, zegt ACLVB-secretaris Koen De Jaeger.

SPE, de op één na grootste elektriciteitsproducent in België, kwam vorig jaar in handen van Centrica en Gaz de France. De leveranciers Luminus en Citypower werden ook in het bedrijf ondergebracht. Volgens een nog niet goedgekeurde denkpiste zou de klantendienst van Citypower in Gent moeten verdwijnen, ten voordele van die van Luminus in Hasselt. Er staan volgens de bonden in Gent liefst 170 betrekkingen op de helling, waarvan zo’n 120 vaste jobs.