,,Corus voert fusiegesprekken met Evraz' '
LONDEN - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft fusiegesprekken gevoerd met zijn Russische branchegenoot Evraz. Dat meldt de zakenkrant Financial Times op zijn website. Door de fusie zou één van de zes grootste staalconcerns ter wereld ontstaan.
Volgens een anonieme bron aan de Britse krant hebben de gesprekken tot nu toe echter geen vruchten afgeworpen. Corus wilde dinsdag niet op het bericht reageren.

,,We hebben alleen gezegd dat we kijken naar de mogelijkheden in landen als Rusland en Brazilië waar we met lage kosten hoge groei kunnen realiseren'', aldus een woordvoerder.

Ook Evraz, dat een beursnotering heeft op de beurs in Londen, wilde niet reageren op de speculaties. ,,We zijn ons bewust dat bepaalde geruchten in de markt de ronde doen''', meldde Ruslands grootste staal- en ijzerertsbedrijf dinsdag. Evraz verwees daarbij indirect naar een bericht in een Russische krant dat miljardair Abramovich, eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea, een meerderheidsbelang in Evraz zou willen nemen. De koers van het aandeel sloot maandag ruim 5 procent hoger op de Londense beurs.

Analisten nemen de geruchten in de markt wel degelijk serieus. In de staalsector is momenteel een consolidatieslag gaande met als duidelijkste voorbeeld de vijandige overnamepoging van Mittal Steel op Arcelor. Corus-topman Philippe Varin zei in een recent interview met de Duitse krant Handelsblatt dat hij op zoek is naar een partner, bij voorkeur in opkomende markten als Rusland, Brazilië en India om tegen beheersbare kosten aan grondstoffen voor staal te kunnen komen en om goedkoper staal te kunnen produceren.

Corus boekte vorig jaar voor de tweede keer winst sinds de fusie tussen British Steel en Koninklijke Hoogovens. Het concern ziet na jaren snijden in de organisatie weer groeimogelijkheden. Door de hoge grondstofprijzen is het bezit van kolen- en ijzerertsmijnen voor staalproducenten als Corus, die de grondstoffen duur moeten inkopen, weer strategisch interessant geworden. In 2002 mislukte een fusiepoging nog met het Braziliaanse staal- en ijzerertsbedrijf Companhia Siderurgica Nacional.