SINGAPORE - Chen Jiulin, de vroegere topman van het Singaporese bedrijf China Aviation Oil, is veroordeeld tot vier jaar en drie maanden cel voor zijn rol in het frauduleuze bijna-bankroet van het bedrijf.
De man moet ook een boete van 350.000 Singaporese dollar (zo'n 177.000 euro) betalen. Het schandaal rond China Aviation Oil was het grootste in het land, na dat van Nick Leeson die midden jaren '90 de Barings Bank had opgelicht.

Jiulin pleitte schuldig op zes aanklachten, waaronder handel met voorkennis en het vervalsen van de boekhouding. Eerder werden ook al vier kaderleden veroordeeld voor hun rol in het schandaal.

China Aviation Oil, de belangrijkste kerosineleverancier in China, ging bijna failliet in 2004 nadat er voor 550 miljoen dollar verlies werd geleden. Dat verlies was het gevolg van speculatie op oliederivaten. Die speculatie draaide verkeerd uit -de olieprijs bereikte een recordhoogte-, maar werd weggemoffeld voor de investeerders.

In november 2004, toen het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers vroeg, lekte alles uit. Vorig jaar kwam er een herstructurering om het bedrijf van de ondergang te redden.