Mogelijk 7.000 daklozen na doortocht Larry (update)
Foto: epa
De Australische regering stuurt noodhulp naar het gebied dat gisteren getroffen werd door de cycloon Larry. Duizenden gezinnen zijn dakloos. 84.000 gezinnen in het gebied zitten zonder elektriciteit of stromend water en de riolen zijn oververzadigd. Larry was de krachtigste cycloon in Australië in dertig jaar.

De Australische regering vreest dat ziektes kunnen uitbreken in de getroffen gebieden. Premier Peter Beattie van de provincie Queensland heeft het leger opdracht gegeven om de basisvoorzieningen zo snel mogelijk te herstellen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er dakloos zijn geraakt door de cycloon, die gisteren de noordkust van Australië teisterde. Het parlementslid Bob Katter schatte hun aantal na een bezoek aan het getroffen gebied op zevenduizend.

In het zwaar getroffen Innisfail, een stadje met 8.500 inwoners, zijn de helft van de huizen beschadigd. Het lokale ziekenhuis is overvol. Bovendien is er onvoldoende brandstof voor de generatoren, die stroom moeten opwekken nu het elektriciteitsnet platligt. Verschillende patiënten zijn naar andere gebieden overgevlogen.

De regering hoopt dat er over enkele dagen weer proper water beschikbaar is in het gebied. Het herstellen van het elektriciteitsnet zou zeker een week duren, en de heropbouw van woningen zou maanden in beslag nemen.

Ook de landbouw werd zwaar getroffen. In het noorden van Queensland worden bananen en suikerriet verbouwd. Het economisch verlies zou meer dan 165 miljoen euro bedragen en er zouden vierduizend jobs kunnen sneuvelen.

In Innisfail werd vandaag een barbecue georganiseerd voor de bewoners van het getroffen plaatsje. Het vlees werd geschonken door slagers die het door het uitvallen van de elektriciteit niet meer gekoeld kon worden. Ook elders in het gebied delen handelaars eten uit aan getroffen bewoners.

De cycloon, Larry genaamd, heeft geen levens geëist en slechts ongeveer dertig mensen zijn lichtgewond geraakt.