Leugen over spotprenten dwingt Zweedse minister tot ontslag
Foto: ap
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Laila Freivalds, is afgetreden. Ze wordt ervan beschuldigd tegen de pers te hebben gelogen over de sluiting van een ultrarechtse website waarop de omstreden sportprenten van de profeet Mohammed waren te zien.

De sociaaldemocratische bewindsvrouw had gisteren na eerdere ontkenningen moeten toegeven dat haar ministerie betrokken was in de sluiting van een Zweedse internetsite die de controversiële cartoons had gepubliceerd.

De site werd op 9 februari van internet verwijderd, nadat een ambtenaar van Freivalds ministerie contact had opgenomen met de internetprovider waar de site onderdak had gevonden. Het verwijderen van de site werd in de pers en door leden van de oppositie bekritiseerd, omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding zou zijn. Freivalds ontkende haar ambtenaar opdracht te hebben gegeven de internetprovider te benaderen, maar moest daar later van terugkomen.

De oppositie in het parlement had Freivalds ervan beticht de publieke opinie te hebben misleid. Op een persconferentie zei Freivalds dat ze onder de huidige omstandigheden niet kon aanblijven.

Freivalds volgde in 2003 de vermoorde Anna Lindh op. Ze wordt tijdelijk vervangen door onderminister van Buitenlandse Zaken Bo Ringholm, zo maakte premier Goran Persson bekend.