Spelersmakelaar Allatta aangehouden
Foto: corelio
Pietro Allatta is gisterenavond tussen 22 uur en 22.30 uur aangehouden. De spelersmakelaar is in de gevangenis van Vorst opgesloten. Hij is de eerste betrokkene bij het gokschandaal die aangehouden wordt. Alatta heeft zich vrijwillig aangegeven bij de politie.

Allatta, manager van onder meer Anderlecht-doelman Silvio Proto, is aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgelden en bedreiging. Hij zou een van de spilfiguren zijn in de omkoopaffaire in het Belgisch voetbal. Vrijdag komt hij voor de raadkamer. De onderzoeksrechter had vorige week donderdag een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Pietro Allatta en de Chinees Zheyen Ye.

Allatta verbleef toen nog in Mauritius, maar keerde volgens zijn advocaat terug omdat hij naar eigen zeggen niets te maken heeft met de gokfraude en zich wil kunnen verdedigen. Het parket zei vorige week nog dat het, als het Allatta zou kunnen opsporen en oppakken, hem ook meteen zou aanhouden.

Kennis Trond Sollied bedriegd

De beschuldiging van bedreiging onder voorwaarden heeft volgens het federale parket te maken met bedreigingen van de makelaar tegenover een kennis van Trond Sollied. Die zou het bezoek gekregen hebben van twee handlangers van Allatta.

Ze kwamen een geldsom opeisen waar de makelaar recht op meende te hebben, na de overgang van Sollied van Club Brugge naar het Griekse Olympiakos. Volgens sommige media gaat het om een bedrag van 30.000 euro.

Nog niet verdacht van corruptie

De onderzoeksrechter stelde Pietro Allatta niet in verdenking van corruptie. ,,Het onderzoek gaat intussen wel gewoon door. Het is dus niet uitgesloten dat dat in de loop van de volgende weken of dagen nog wel gebeurt", aldus parketwoordvoerder Eric Van der Sypt.

Het federaal parket wilde verder niets zeggen over de inhoud van de verhoren en het verdere verloop van het onderzoek. De raadkamer beslist vrijdag over de eventuele verdere aanhouding van Allatta.

Spilfiguur in omkoopaffaire

Pietro Allatta is de eerste in het dossier van de gokfraude die aangehouden wordt en achter de tralies belandt. De spelersmakelaar wordt algemeen beschouwd als een van de spilfiguren in de omkoopaffaire in het Belgisch voetbal. Hij zou de rechterhand van de Chinees Zheyun Ye geweest zijn in België en meegewerkt hebben aan het aankopen van spelers voor omgekochte wedstrijden.

Volgens Olivier Martins, de advocaat van Allatta, ontkent zijn cliënt elke betrokkenheid bij het gokschandaal. ,,Hij is ook nooit op de vlucht geweest. Allatta was op Mauritius om de carrière van zijn vriend Sergio Brio, ex-trainer van Bergen, daar opnieuw te lanceren. Nu is hij terug'', aldus Martins.